Verloren gewaand materiaal Kubrick ontdekt

Beeldmateriaal 2001: A Space Odyssey gevonden

Warner Bros is in het bezit van 17 minuten extra beeldmateriaal van Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey. Naar verluidt is het beeldmateriaal na de première in 1968 door Kubrick weggesneden ten behoeve van het tempo van de film. Of Warner Bros iets met het beeldmateriaal gaat doen is onduidelijk.


Documentairemakers Douglas Trumbull en David Larson werkten aan de documentaire 2001: Beyond the Infinite: The Making of a Masterpiece, toen ze tijdens hun speurtocht stuitten op het verloren gewaande beeldmateriaal van 2001 : A Space Odyssey. Het materiaal is gevonden in een kluis van Warner Bros in een zoutmijn in Kansas en zou in perfecte staat zijn.

Dit maakten de documentairemakers bekend bij een inleiding op een 70mm vertoning van de film in Toronto. De documentaire is overigens geannuleerd toen Warner Bros afzag van verdere financiële steun.

Speculaties over wat Kubrick na de première uit de film haalde, staan op imdb. Er wordt aangenomen dat het gevonden beeldmateriaal deze beelden bevat. Het is niet bekend of dit ook echt zo is. Ook is het nog onduidelijk of het materiaal openbaar gemaakt zal worden.