VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a het nieuwe IJslandse drama Godland, The Whale van Darren Aronofsky en de gepassioneerde acteursfilm Women Talking.

Godland (Hlynur Pálmason)

De jonge Deense priester Lucas wordt aan het einde van de 19de eeuw op reis gestuurd naar IJsland. Zijn missie: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie en de bewoners fotograferen. Met zijn camera op de rug begint de priester aan een avontuurlijke tocht.

VPRO Cinema (★★★★) 'De machtsstrijd tussen de bleue priester en diens stugge gids leidt tot magnifieke scènes'
de Volkskrant (★★★★) 'Doet ergens denken aan Nooit meer slapen'
Trouw (★★★★) 'In elke vezel een film over IJsland'
The Guardian (★★★★★) 'An atmosphere of empathy, reason and wit'

The Whale (Darren Aronofsky)

Charlie (Brendan Fraser) leeft teruggetrokken en geeft Engelse les online. Hij heeft ernstig overgewicht en lijkt alles in zijn leven te zijn kwijt geraakt. Toch probeert Charlie, vol hoop, het contact met zijn 17-jarige dochter Ellie te herstellen. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Melodramatisch, maar zonder meer aangrijpend'
de Volkskrant (★★★★) 'Weergaloos acteerduet'
NRC (★★★) 'Een banaal familiedrama'
The Guardian (★★) 'A contrived disappointment'

Women Talking (Sarah Polley)

Niks doen, blijven en vechten, of vertrekken. Dat zijn de drie opties waarover de vrouwen van een mennonitische geloofsgemeenschap binnen een dag, op een hooizolder, willen beslissen. Vrijwel allemaal werden ze stelselmatig in hun slaap verdoofd en verkracht door mannen uit hun commune.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een episch opgezette verfilming waarin grote filosofische vragen aan bod komen'
de Volkskrant (★★★★) 'Indrukwekkend drama over verkrachting'
NRC (★★★★) 'Fenomenaal feminisme'
The Guardian (★★★★★) 'A stellar ensemble'

Kung Fu Leeuw (Froukje Tan)

De 14-jarige Jimmy is fanatiek, sterk en een van de beste Kung Fu leerlingen van zijn school. Als de selectie van het nieuwe leeuwendans team wordt samengesteld, ziet Jimmy zijn droom om in de leeuwenkop te dansen uiteenvallen. 

VPRO Cinema (★★★) 'Doet regelmatig denken aan The Karate Kid'
de Volkskrant (★★★★) 'Sympathiek coming-of-age-avontuur'
Trouw (★★★) 'Passie en krijgskunst tegen de Rotterdamse skyline'
De Filmkrant 'Een tof inkijkje in de Chinese gemeenschap in Rotterdam'

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (Peyton Reed)

Scott Lang verkent samen met Hope van Dyne en haar ouders de Quantum Realm, waarbij er vreemde nieuwe wezens op hun pad komen. Zo beginnen ze aan een avontuur dat ze voorbij de grenzen zal brengen van wat ze voor mogelijk hielden.

VPRO Cinema (★★) 'Belevenissen in het subatomaire ‘kwantumrijk’ zijn teleurstellend inwisselbaar'
NRC (★★)  'Netto gebeurt er tamelijk weinig'
The Guardian (★★★) 'Mini Paul Rudd faces a threequel villain'

A Way to B (Jos de Putter, Clara van Gool)

Documentaire over het flamboyante, Catalaanse danscollectief Liant La Troca, geleid door danser en choreograaf Jordi Cortés Molina. Deze dansers hebben een lichamelijke beperking: de een loopt in een stalen korset, de ander is spastisch, sommige artiesten zitten in een rolstoel.

Trouw (★★★) 'Een documentaire die eerder ingetogen registreert dan opzien baart'
de Volkskrant (★★★) 'Beperking is het verkeerde woord'
De Filmkrant 'De film ontroert, maar visuele flair ontbreekt'

Vera (Tizza Covi, Rainer Frimmel)

Vera Gemma, een actrice van middelbare leeftijd, woont in Rome waar ze zich begeeft in de high-society. Ze heeft moeite met het vinden van acteerwerk want voor iedereen blijft ze 'de dochter van Giuliano Gemma', een bekende filmster. Als haar chauffeur een jongetje aanrijdt raakt ze betrokken bij zijn leven en dat van zijn vader.

Trouw (★★★★) 'Een fascinerend docudrama'
de Volkskrant (★★★) 'Intrigerende kruisbestuiving tussen drama en documentaire'
De Filmkrant 'Een film over nalatenschap, uiterlijke schijn en authenticiteit'

Winnie The Pooh: Blood and Honey (Rhys Frake-Waterfield)

Tijdens zijn jeugd raakte Christoffer Robinson bevriend met Winnie de Poeh, Knorretje en hun vrienden en voorzag hen ook van eten. Naarmate hij ouder werd, werden deze bezoeken schaarser, net als de voedselvoorraad. Nu is Christoffer samen met zijn vrouw teruggekeerd naar het bos, maar Poeh is hier niet van gediend en zint op wraak én mensenvlees.

De Filmkrant 'Helaas vooral een teleurstellend generieke slasherfilm'

Bed Rest (Lori Evans Taylor)

De zwangere Julie Rivers en haar man verhuizen naar een nieuwe woning, waar ze uitkijken naar de komst van hun baby. Als Julie door complicaties tijdens de zwangerschap moet rusten en aan bed gekluisterd raakt, slaat de eentonigheid toe: alle dagen lijken op elkaar. Dan beginnen er zich onverklaarbare dingen voor te doen.

Horror Fuel 'Combines Horror And Loss In A Terrifying Way'

Asterix & Obelix in het Middenrijk (Guillaume Canet)

De keizerin van China is na een staatsgreep door de verraderlijke prins Doo Deng gevangengenomen. Met de hulp van de Fenicische koopman Greintjemis en haar trouwe lijfwacht T at Han vlucht de enige dochter van de keizerin, prinses Fu Yi, naar Gallië. Daar zoekt ze de dappere krijgers Asterix en Obelix. Maar Julius Caesar en zijn machtige leger zijn ook op weg naar het Middenrijk, hongerig naar een nieuwe overwinning.

Van deze film zijn nog geen recensies verschenen

Kleine All (Amalie Næsby Fick)

All vindt het heel vervelend dat zijn ouders gaan scheiden, maar hij weet niet hoe hij dat zeggen moet. Dan komt er hulp uit heel onverwachte hoek. Een buitenaards meisje in een klein ruimteschip kan zijn gedachten lezen. Tegelijkertijd moet All het meisje redden uit handen van een gemene schurk.

Van deze film zijn nog geen recensies verschenen

Boonie Bears: Redden de aarde! (Huida Lin)

Zodra Bramble de beer in het bos een buitenaards object vindt, fuseert zijn brein met de kern van een ruimteschip. Hiermee is Avi, een buitenaardse poes, op aarde neergestort. Avi word al jaren achtervolgd door een stel superschurken omdat zij de enigste van haar soort nog is.

Van deze film zijn nog geen recensies verschenen.

Meer over bovenstaande films

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop