VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Sweat en I Never Cry uit Polen en sciencefictionfilm Lapsis.

I Never Cry (Piotr Domalewski)

De 17-jarige Ola vertrekt naar Ierland om het lichaam van haar vader terug te brengen naar Polen, nadat hij is omgekomen bij een bouwongeval. Ze gaat op haar eigen manier om met buitenlandse bureaucratie en leert haar vader na zijn dood beter kennen.

VPRO Cinema (★★★★) 'No-nonsense roadmovie'
de Volkskrant (★★★★) 'De tragische wereld van Poolse arbeidsmigranten'
The Guardian (★★★) 'Opvallend debuut'
De Filmkrant: 'Indrukwekkende rol van Zofia Stafiej'

Lapsis (Noah Hutton)

In een alternatief heden zorgt de introductie van kwantumcomputers voor een populair nieuw baantje: in onherbergzame gebieden in de VS moeten kilometers kabel worden gelegd. Hiervoor worden dagloners ingehuurd die zich voor een hongerloon uit de naad moeten werken.

VPRO Cinema (★★★) 'Satirische lowbudgetfilm'
NRC (★★★★) 'Steekt de draak met de flexeconomie'
Trouw (★★★★) 'Messcherpe satire'

Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait (Emmanuel Mouret)

De zwangere Daphné en haar vriend François gaan op vakantie naar het Franse platteland, waar ze François’ neef Maxime op bezoek krijgen. Onverwacht moet François terug naar Parijs, waarna tussen Daphné en Maxime een intieme band ontstaat.

de Volkskrant (★★) 'Snobs van bordkarton'
NRC (★★★★) 'Een typisch Franse film'

Stormwind - In zwaar weer (Lea Schmidbauer)

Lucky is absoluut niet onder de indruk van haar saaie nieuwe woonplaats. Ze verandert van gedachten als ze Spirit ontmoet, een wilde Mustang die haar onafhankelijkheidsdrang deelt.

Kinofans (★★) 'Precies wat de fans verwachten'

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop