VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. het vervolg op hitserie De luizenmoeder, roadmovie Cowboys en de Franse feelgoodfilm The Shiny Shrimps.

Luizenmoeder – De film (Ilse Warringa, Jan Albert de Weerd)

Vervolg op de satirische hitserie De luizenmoeder. Schooldirecteur Anton is overleden en hij wordt opgevolgd door een interim-directeur die van basisschool De Klimop een soort digitale dictatuur wil maken.

VPRO Cinema (★★★) 'Observaties over teststress en individualisme'
NRC (★★★) 'Het zijn vooral de stille momenten die nu raken'
AD (★★★) 'Dapper en ontroerend, maar een beetje tandeloos'
de Volkskrant (★★) 'Overgang naar bioscoop oogt niet heel soepel'

This Is Not a Burial, It's a Resurrection (Lemohang Jeremiah Mosese)

Als de enige zoon van de de tachtigjarige weduwe Mantoa overlijdt heeft ze helemaal niemand meer en wil ze dood. Maar dan krijgt ze te horen dat haar dorp onder water zal worden gezet vanwege de bouw van een dam en besluit ze zich daar met alles wat ze in zich heeft tegen te verzetten.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prachtig magisch-realistisch drama uit Lesotho'
de Volkskrant (★★★★) 'Roept trance-achtige ervaringen op'
NRC (★★★★) 'Overdondert met beeldschone beelden'

Words on Bathroom Walls (Thor Freudenthal)

Adam (Charlie Plummer) lijkt een normale tiener, tot hij te horen krijgt dat hij lijdt aan schizofrenie. Wanneer hij verliefd wordt op zijn klasgenote Maya (Taylor Russell), wil zij hem laten inzien dat hij meer is dan deze aandoening en dat hij zijn problemen kan overwinnen.

de Volkskrant (★★★) 'Toegankelijke tienerfilm'
NRC (★★★) 'Verdienstelijke verfilming van de gelijknamige roman'

Songbird (Adam Mason)

De wereld bevindt zich in het vierde jaar van een lockdown. Besmette Amerikanen worden uit hun huis gehaald en onder dwang naar quarantainekampen gebracht. In deze ontwrichte wereld vindt Nico (KJ Apa), een koerier die immuun is voor het virus, liefde en hoop bij Sara (Sofia Carson).

The Guardian (★★★) 'Vooral technisch indrukwekkend'

Escape Room: Tournament of Champions (Adam Robitel)

Vervolgfilm op Escape Room uit 2019. In dit deel komen zes personen vast te zitten in nieuwe levensgevaarlijke escape rooms. Gaandeweg ontdekken de deelnemers wat ze met elkaar gemeen hebben en komen ze er achter dat ieder van hen het spel al eerder heeft gespeeld.

The Guardian (★★★) 'Vermakelijke horrorpuzzel'

Meer over de hierboven besproken films

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop