VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. de Nederlandse romantische komedie Meskina, liefdesdrama Supernova en satire Effacer l’historique.

Meskina (Daria Bukvic)

Haar hele familie ziet ongetrouwde dertiger Leyla (Maryam Hassouni) als een ‘meskina’, een zieligerd. Met hulp van haar moeder en zus Amira moet Leyla aan de man gebracht worden. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Zowel romantische komedie, maatschappelijk drama als feministisch traktaat'
de Volkskrant (★★★) 'Had iets diepgravender mogen zijn'
NRC (★★★★) 'Geslaagd dankzij toptalenten als Soundos El Ahmadi en Najib Amhali' 

Supernova (Harry Macqueen)

Romanschrijver Tusker (Stanley Tucci) en pianist Sam (Colin Firth) zijn al tientallen jaren een stel. In een camper reizen ze door het Engelse Lake District: Tusker lijdt aan beginnende dementie en wil nog één keer dierbare herinneringen ophalen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Hun liefde heeft een prachtige vanzelfsprekendheid'
Trouw (★★★★) 'Verdient een prijs voor zijn stiltes'
NRC (★★★) 'Echt een acteursfilm'

Effacer l’historique (Benoît Delépine en Gustave Kervern)

Een keurig wijkje in een Franse provinciestad in de nabije toekomst. Marie, Christine en Bertrand zijn bevriende buren sinds de gele-hesjesprotesten. Hun leven wordt gedomineerd door commercie, bureaucratie en sociale media.

VPRO Cinema (★★★) 'Absurdistische komedie'
de Volkskrant (★★★) 'Intens medelijden met de moderne mensheid'
Trouw (★★★★) 'Satirisch duo buigt zich over ons digitale tijdperk'

Falling (Viggo Mortensen)

John (Viggo Mortensen) woont samen met zijn partner en hun dochter in Californië, ver verwijderd van het traditionele plattelandsleven dat hij jaren geleden ontvluchtte. Wanneer zijn vader Willis begint te dementeren, brengt hij hem naar Los Angeles.

VPRO Cinema (★★★) 'Intens regiedebuut van Viggo Mortensen'
de Volkskrant (★★★★) 'Intiem vader-zoonportret vol gedempte confrontaties'de The Guardian (★★★★) 'Prachtig gemonteerd en geschoten'

Strawberry Mansion (Kentucker Audley en Albert Birney)

Anno 2035 wordt er belasting geheven op de voorwerpen die opduiken in onze dromen, waar ook commerciële partijen actief zijn. Een droom-belastinginspecteur verliest zijn grip op de toch al surrealistische werkelijkheid.

VPRO Cinema (★★★) 'Romantische odyssee door een absurde wereld'
de Volkskrant (★★★) 'Charmante maatschappelijke satire'
NRC (★★) 'Simplistische kritiek op consumentenbeïnvloeding'

To the Moon (Tadhg O'Sullivan)

Een ode aan de maan, van de pionierstijd tot nu, in tien hoofdstukken over liefde, gekte, verlangen, verlies en onschuld. In al haar gestalten boeit het koude hemellichaam de mens en To the Moon legt die fascinatie vast.

NRC (★★★★★) 'Wonderschone essayfilm'

Envole-Moi (Christophe Barratier)

Het leven is voor de 25-jarige Thomas (Victor Belmondo) één groot feest zonder consequenties. Voor zijn vader, hartchirurg Reinhard (Gérard Lanvin), is de maat vol en hij dwingt Thomas om de zorg op zich te nemen voor één van zijn jonge patiënten.

de Volkskrant (★★★) 'Goed geacteerde feelgoodfilm'

Hitman's Wife's Bodyguard (Patrick Hughes)

Top-bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) en huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) zijn opnieuw tot elkaar veroordeeld en er wacht hen opnieuw een gevaarlijke missie: het beschermen van Kincaids vrouw (Salma Hayek).

The Guardian (★) 'Nog lomper en clichématiger dan het eerste deel'
The Independent (★★) 'Valt vrijwel direct uit elkaar'

Snake Eyes: G.I. Joe Origins (Robert Schwentke)

Nadat hij het leven van hun troonopvolger heeft gered wordt Snake Eyes verwelkomd in de oude Japanse Arashikage-clan. Ze leren hem de manieren van de ninja-krijger en geven hem een thuis. Als geheimen uit zijn verleden worden onthuld, worden eer en loyaliteit op de proef gesteld.

Cinema Blend (★★★) 'Henry Golding is goed, Andrew Koji is geweldig'
The Guardian (★★) 'Saaie poging om Golding zijn eigen spin-off te geven'
LA Times: 'Genoeg goede actiescènes'

Old (M. Night Shyamalan)

Een gezin ontdekt tijdens hun tropische vakantie dat het afgelegen strand waar ze zich bevinden ervoor zorgt dat ze op de een of andere manier snel verouderen. Ineens duurt hun hele leven nog maar één enkele dag.

The AU Review (★½) 'Schokkende achteruitgang in kwaliteit voor M. Night Shyamalan'

The Boss Baby: Family Business (Tom McGrath)

De Templeton broers Tim en 'Boss Baby' Ted zijn volwassen geworden en uit elkaar gegroeid. Maar een nieuwe boss baby met een vooruitstrevende en positieve aanpak staat op het punt om ze weer bij elkaar te brengen.

The Austin Chronicle (★★) 'Complex en verwarrend verhaal'