Acteur Stanley Tucci beleeft een succesvol jaar, met onder meer een autobiografie, een culinaire tv-serie en reeks virale filmpjes. In het fraaie drama Supernova speelt de ultieme bijrolspeler bovendien een van de hoofdpersonages.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Die bebrilde, kale kerel uit Transformers en The Devil Wears Prada – Stanley Tucci (New York, 1960) is typisch zo’n acteur die de gemiddelde filmkijker wel van gezicht kent, maar niet van naam. Een ultieme bijrolspeler, die al veertig jaar in de schaduw staat van grotere sterren, maar vaak wel de show steelt zodra hij in beeld verschijnt. Of hij nu meewerkt aan een blockbuster als The Hunger Games, een prestigieus drama als Spotlight of een cultserie als BoJack Horseman, de universitair geschoolde acteur doet het schijnbaar allemaal met evenveel plezier. En intussen schrijft en regisseert hij ook nog eigen films – kleine, eigenzinnige producties als tragikomedie Big Night (1996), Theo van Gogh-remake Blind Date (2007) en Alberto Giacometti-biografie Final Portrait (2017).

In het nieuwe Britse drama Supernova heeft Tucci eindelijk weer eens een gedegen hoofdrol te pakken. Hij speelt de Amerikaanse romanschrijver Tusker, die al tientallen jaren een stel vormt met de Britse pianist Sam (Colin Firth). In de film reizen ze samen in een camper door het Engelse Lake District, zoals ze in het verleden ook wel deden. Van een zorgeloze vakantie is echter geen sprake: Tusker lijdt aan beginnende dementie en wil nog één keer dierbare herinneringen ophalen.

Tucci krijgt mooie reacties op zijn spel in Supernova, maar het lijkt erop dat hij dit jaar meer roem zal vergaren dankzij een andere passie: eten

Stanley Tucci en Colin Firth in Supernova

Oerdegelijk

Supernova is een oerdegelijk vertelde film, met stemmige strijkers op de soundtrack, een smaakvolle scheut symboliek en emoties die nooit uit de bocht vliegen. Het gebrek aan rafelrandjes houdt het drama soms wat op afstand, maar dat neemt niet weg dat er veel te waarderen valt. Regisseur en scenarist Harry Macqueen deed jarenlang vrijwilligerswerk met vroeg dementerende mensen, en brengt Tuskers proces subtiel en geloofwaardig in beeld. Daarnaast is de vanzelfsprekendheid van Sam en Tuskers relatie een verademing: hun homoseksualiteit wordt niet één keer benoemd. Maar bovenal is het gewoon erg prettig om anderhalf uur in de aanwezigheid van deze warme, amicaal keuvelende personages te verkeren. Tucci en Firth zijn ook in werkelijkheid al jarenlang bevriend – sinds ze samen in WOII-film Conspiracy (2001) speelden om precies te zijn – en hun chemie is duidelijk terug te zien op het scherm.

In interviews vertelt Tucci dat hij persoonlijk veel in het script van Supernova herkende. Net als Tusker is hij een Amerikaan die in Engeland woont, en hij weet uit ervaring hoe het is om een zieke partner te hebben: zijn eerste echtgenote Kate Spath overleed in 2009 aan borstkanker. Toen hij een paar jaar later hertrouwde met de Britse Felicity Blunt (zus van actrice Emily Blunt, met wie hij in The Devil Wears Prada speelde), verruilde hij zijn geboortestad New York voor Londen. Daar kwam hij bij Colin Firth in de buurt te wonen; hun kinderen zaten bij elkaar op school.

Cocktails

Tucci krijgt mooie reacties op zijn spel in Supernova, maar het lijkt erop dat hij dit jaar meer roem zal vergaren dankzij een andere passie: eten. Als kind van Zuid-Italiaanse ouders heeft de acteur zijn enthousiasme voor de Italiaanse keuken altijd al gretig gedeeld. Hij schijnt collega’s op filmsets altijd de lekkerste gerechten voor te schotelen, was jarenlang mede-eigenaar van een Italiaans restaurant in New York en bracht al twee eigen kookboeken uit. Voorlopig spant 2021 echter de culinaire kroon: in het voorjaar presenteerde hij op CNN de reis- en eetserie Stanley Tucci: Searching for Italy, en in oktober verschijnt zijn autobiografie Taste: My Life Through Food. En dan was er nog die onverwachte internethype: tijdens de lockdown ging een aantal homevideo’s van de familie Tucci viraal waarin de heer des huizes met onderkoelde klasse cocktails bereidt voor zijn vrouw en schoonfamilie (acteurs Emily Blunt en John Krasinski). Inmiddels mocht hij in vrijwel alle grote talkshows zijn mixkunsten komen etaleren.

Het wachten is nu op een volgende film waarin Tucci zijn twee grote passies kan combineren. Hij kreeg die kans al een paar keer eerder. In de komedie Julie & Julia (2009) bijvoorbeeld, waarin hij te zien is als echtgenoot van de beroemde tv-kok Julia Child (Meryl Streep). En vooral in zijn regiedebuut Big Night – waarschijnlijk nog steeds het hoogtepunt van zijn cinematografische én culinaire carrière. In deze hoogst charmante acteursfilm speelt Tucci een Italiaanse kok die met zijn oudere broer een noodlijdend restaurant runt. In een laatste poging de tent te redden, besluiten ze nog één keer een ultiem feestmaal te bereiden. Wat hopeloos mislukt. De melancholieke slotscène van de film is perfect: in één minutenlange, tekstloze take bereidt Tucci een omelet en deelt die met zijn broer. Jawel, ook 25 jaar voor die virale cocktailfilmpjes was het al smullen om Tucci in de keuken bezig te zien.

Supernova is vanaf 22 juli te zien in de bioscoop

Meer bioscoopfilms

Meer over Stanley Tucci/Supernova