VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Druk van Thomas Vinterberg, concertfilm Summer of Soul en Big Screen Award-winnaar El perro que no calla.

Druk (Thomas Vinterberg)

Vier uitgebluste leraren beginnen aan een gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor ze leuker en creatiever worden. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Een voortreffelijke Mads Mikkelsen'
de Volkskrant (★★★) 'Mannen die zich met het leven geen raad weten'
NRC (★★★★) 'Pakkende tragikomedie'
The Guardian (★★★★★) 'De rol van zijn leven voor Mikkelsen'

Summer of Soul (Questlove)

Terwijl Woodstock en de gelijknamige, Oscarwinnende documentaire-registratie ervan geschiedenis schreven, vond in 1969 nog een ander revolutionair muziekfestival plaats. Ook dat werd gefilmd, maar die registratie lag bij gebrek aan interesse een halve eeuw op de plank.

VPRO Cinema (★★★★) 'Kippenvel!'
NRC (★★★★★) 'Wervelende ode aan vergeten festival'
The Guardian (★★★★★) 'Beste concertfilm ooit gemaakt?'
BBC (★★★★★) 'Nog steeds actueel'

El perro que no calla (Ana Katz)

De goedmoedige, beetje doelloze dertiger Sebastián strompelt van baan tot baan, van plek tot plek en van single tot getrouwd. Ondertussen zien we hoe niet alleen zijn binnenwereld verandert, maar ook de buitenwereld. Winnaar van de VPRO Big Screen Award op IFFR 2021.

Lees hier ook het oordeel van de publieksjury

VPRO Cinema (★★★) 'Sympathiek en absurdistisch'
de Volkskrant (★★★★) 'Zalige Argentijnse tragikomedie'
NRC (★★★★) 'Poëtisch, meanderend verhaal'

Hoogtijdagen (Ben van Lieshout)

De ontginning van het Kola schiereiland heeft diepe sporen nagelaten, in het landschap en in de geest van mensen. Deze documentaire vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generaties en hun gefnuikte idealen, over een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en over een jonge generatie die vooral weg wil.

NRC (★★★★) 'Vergane Russische glorie in fraaie beelden'
Trouw (★★★) 'Melancholie en tragiek'

Frida, Viva La Vida (Giovanni Troilo)

De Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) wist als geen ander haar eigen, overwegend schrijnende levensverhaal te vangen in kleurrijke zelfportretten. Deze documentaire verbeeldt in zes hoofdstukken een reis op zoek naar Frida, midden in het hart van Mexico.

de Volkskrant (★★★) 'Het cliché van de lijdende kunstenaar'
De Filmkrant: 'Tussen kunst en kitsch'

Don't Breathe 2 (Rodo Sayagues)

Dit vervolg speelt zich een aantal jaren na de dodelijke overval uit Don’t Breathe (2016) af. Norman Nordstrom (Stephen Lang) leeft in stilte totdat de zonden uit zijn verleden de kop opsteken.

Superguide (★★★) 'Prima kijkvoer voor liefhebbers van brute thrillers'
The Guardian (★★) 'Saai vervolg'

The Ice Road (Jonathan Hensleigh)

Nadat in het afgelegen noorden van Canada een diamantmijn instort, is het aan Ice Road Trucker Mike (Liam Neeson) om een reddingsmissie te begeleiden. Om de wanhopige mijnwerkers te redden moet het team een bevroren meer trotseren en dat is niet het enige gevaar dat op de loer ligt.

Algemeen Dagblad (★★) 'Lange halen, snel thuis-actiefilm'

Paw Patrol Movie (Cal Brunker)

Als hun grootste vijand Humdinger burgemeester wordt van het nabijgelegen Avonturenstad en chaos begint aan te richten, trappen Ryder en de heldhaftige pups een hogere versnelling in om hem te stoppen.

NRC (★★★) 'Kinderlijke spanning en aaibare animaties'

Meer over bovenstaande bioscoopfilms

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop