VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een boeiende geschiedenisles over de DDR, een feministische kostuumfilm en het allegorische Duitse drama Styx.

Das schweigende Klassenzimmer (Lars Kraume)

In Oost-Berlijn neemt een eindexamenklas in 1956 spontaan een minuut stilte in acht uit solidariteit met de Hongaarse opstand, waarbij het volk zich tegen de Russische bezetter keert. Die minuut zet een kettingreactie in gang die levenslange consequenties krijgt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Geschiedenisles verpakt als spannend psychologisch drama'
de Volkskrant (★★★) 'Schuwt het grote gebaar niet'
NRC (★★★) 'Ethisch dilemma dat raak en herkenbaar is'

How to Train Your Dragon 3 (Dean DeBlois)

Wanneer een snode drakendoder het op zijn draak Toothless heeft gemunt, herinnert kersvers Vikingstamhoofd Hiccup zich de verhalen van zijn vader over een verborgen drakenwereld, waar de beesten in vrede kunnen leven. Zou zo’n plek echt bestaan, en kan Hiccup alle draken uit zijn dorp ernaartoe leiden?

VPRO Cinema (★★★★) 'Even geestig, aandoenlijk en prachtig geanimeerd als de eerdere films'
NRC (★★★) 'Die vliegscènes kennen we nu wel'

I Dream in Another Language (Ernesto Contreras)

Een taalonderzoeker reist af naar een dorpje aan de rand van het oerwoud om in contact te komen met de laatste twee sprekers van de inheemse (fictieve) taal Zikril. Hij stuit er op een vete tussen twee stokoude jeugdvrienden die eerst moet worden opgelost.

VPRO Cinema (★★★) 'Ambitieus in thematiek, soms wat houterig in de uitwerking'
de Volkskrant (★★) 'Knap in beeld gebracht, maar te mooi afgerond'
NRC (★★★) 'Meanderende film die voelt als een sprookje'

Nobody's Fool (Tyler Perry)

Als de losbandige Tanya haar leven weer op orde wil krijgen, zoekt zij hiervoor hulp bij haar keurige zus Danica. De twee tegenpolen gaan samenwonen, waarna Tanya ontdekt dat Danica's leven toch niet zo perfect is als het lijkt.

Austin Chronicle (★½) 'Conclusie slaat nergens op'