VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. Lars von Triers seriemoordenaarsfilm The House That Jack Built, het vervolg op boksfilm Creed en documentaire Free Solo.

Stan & Ollie (Jon S. Baird)

Anno 1953 zijn de Dikke en de Dunne enigszins in de vergetelheid geraakt. De komieken maken al een poos geen films meer, hebben wat zakelijke conflicten achter de rug en kwakkelen met hun gezondheid. Ze besluiten nog één tournee langs Britse en Ierse theaters te ondernemen.

VPRO Cinema (★★★) 'Onderhoudend, maar ook een tikje gezapig'
de Volkskrant (★★★★) 'Zorgvuldig gemaakt, vriendelijk portret'
NRC (★★★★) 'Voor fans en nieuwelingen valt er veel te genieten'

Welcome to Marwen (Robert Zemeckis)

De Amerikaanse kunstenaar Mark Hogancamp loopt een hersenbeschadiging op nadat hij op straat in elkaar wordt geslagen. Bij wijze van therapie bouwt hij in zijn achtertuin een dorp vol poppen, waarmee hij allerlei fantasieën naspeelt.

VPRO Cinema (★★) 'Feelgoodtoon botst met complexe en duistere inhoud'
de Volkskrant (★★) 'Drama en animatie mengen maar matig'
NRC (★★★★) 'Vooral Hogancamps helingsproces maakt indruk'
The Guardian (★★) 'Geen complex drama maar een saaie Forrest Gump'

Nos batailles (Guillaume Senez)

Olivier is teamleider in een distributiecentrum, thuis zorgt zijn vrouw Laura voor hun twee jonge kinderen. Wanneer zij opeens verdwijnt zonder verklaring of afscheid, moet Oliver de zorg voor zijn kinderen op zich nemen.

de Volkskrant (★★★★) 'Met begrip en gevoel voor nuance'

Ben Is Back (Peter Hedges)

Ben is een charmante 19-jarige jongen, maar ligt door zijn drugsverslaving met zichzelf in de knoop. Wanneer hij tijdens de kerstdagen onverwachts uit de afkickkliniek terugkeert naar zijn familie, leert moeder Holly al snel dat hij nog steeds een gevaar is voor zichzelf en voor haar gezin.

de Volkskrant (★★★) 'Heldenrol voor Julia Roberts'
NRC (★★★) 'Al te keurige film over drugsverslaving'