VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. het rauw-realistisch New Yorks misdaaddrama Good Time, documentaire Liefde is aardappelen en een biopic over Björn Borg en John McEnroe.

Good Time (Benny & Josh Safdie)

Rauw-realistisch misdaaddrama over de New Yorkse broers Connie en Nick. Nick is zwakbegaafd en Connie net vrijgekomen uit de gevangenis. Connie vindt dat hij voor Nick moet zorgen, maar is daar totaal niet toe in staat. Vooral omdat hij een gewelddadige draaideurcrimineel is.

VPRO Cinema (★★★★) 'Superieure genrefilm met hoog tempo'
De Filmkrant (★★★★★) 'Bom van energie en sensatie'
NRC (★★★★) 'New Yorkse straatpoëzie over destructieve broederliefde'
The Guardian (★★★) 'Somber en chaotisch'

Liefde is aardappelen (Aliona van der Horst)

Na een sterfgeval in de familie helpt documentairemaakster Aliona van der Horst opruimen in haar moeders geboortehuis op het Russische platteland. Daar treft ze stapels oude schoenen, affiches, foto's, brieven en tegenstrijdige verhalen van familieleden over dramatische gebeurtenissen uit de harde jaren onder Lenin en Stalin.

VPRO Cinema (★★★★) 'Aangrijpende familiegeschiedenis'
NRC (★★★★★) 'Geschiedenis wordt confronterend tastbaar' €
de Volkskrant (★★★★) 'Diep ontroerende film'
De Filmkrant (★★★★) 'Hommage aan kracht van Russische moeders'

Borg/McEnroe (Janus Metz)

Het is 1980 en tennisfans kijken uit naar het tennisduel van het jaar: de Wimbledonfinale tussen Björn Borg en John McEnroe. Hoewel ze meer met elkaar gemeen hebben dan men op het eerste gezicht zou verwachten, ontwikkelt de rivaliteit zich steeds verder en lopen de spanningen hoog op tot het langverwachte moment daar eindelijk is.

VPRO Cinema (★★★) 'Over McEnroe komen we bar weinig te weten'
de Volkskrant (★★★) 'Bouwt prachtig op naar finale'
NRC (★★★★) 'Veel meer dan een sportfilm' €
The Independent (★★★) 'Gaat niet de geschiedenisboeken in'

Tschick (Fatih Akin)

Maik, een veertienjarige einzelgänger, brengt de zomervakantie alleen door. Zijn moeder zit in een afkickkliniek en zijn vader is 'op zakenreis' met een knappe jonge vrouw. Wanneer zijn geflipte nieuwe klasgenoot Tschick langskomt met een gestolen Lada, besluit Maik op goed geluk met hem mee te gaan.

VPRO Cinema (★★★) 'Lekker anarchistisch van toon'
de Volkskrant (★★★) 'Fantasie bepaalt waar personen naartoe gaan'
NRC (★★★★) 'Ongeremde puberfilm spat van het scherm'
De Filmkrant (★★★★) 'Eigenzinnige coming-of-age roadmovie'

HhhH - The Man with the Iron Heart (Cédric Jimenez)

Het Derde Rijk, 1942. Nazi-Duitsland is oppermachtig in Europa als het Tsjechische verzet vanuit Londen een aanslag voorbereidt op Reinhard Heydrich, de beruchte leider van de SS en Gestapo in Praag. Verzetsmannen Jan Kubis en Jozef Gabcik worden erheen gestuurd om de moordaanslag te plegen.

VPRO Cinema (★★) 'Veel teveel stof voor één film'
de Volkskrant (★★) 'Binet-onwaardige kunstgrepen'
NRC (★★) 'Neigt naar nazi-kitsch'
De Filmkrant (★★½) 'Doet geen recht aan Binets complexe roman'

Alles voor elkaar (Danny Stolker)

Als vier hartsvriendinnen die bijna dertig worden een filmpje terugzien uit hun middelbareschooltijd worden zij geconfronteerd met het besef dat zij hun tienerdromen verre van waar hebben gemaakt. Samen besluiten ze deze dromen alsnog na te jagen en elkaar daarmee te helpen, al pakt dat niet zo goed uit als verwacht.

de Volkskrant (★★) 'Aardige premisse, scenario is een rommeltje'
NRC (★★) 'Te gehaast voor leuke grappen'

American Assassin (Michael Cuesta)

Nadat de vriendin van Mitch Rapp omkomt bij een terroristische aanslag wil hij niets liever dan zich in de strijd gooien tegen terrorisme. De CIA besluit hem te rekruteren en ex-marinier Stan Hurley aan te wijzen als zijn mentor. Als zij op het spoor komen van een complot om oorlog in het Midden-Oosten te ontketenen komt het op hen aan dit te voorkomen.

NRC  (★★) 'Alsof je in een game zit'
de Volkskrant (★★) 'Flitsende, lompe macho-actie'
The Guardian (★★) 'Mist diepte, charme en energiek spektakel'
The Independent (★★) 'Explosieve maar onnozele thriller'

Happy Death Day (Christopher Landon)

Nadat de Amerikaanse studente Tree op haar verjaardag wordt vermoord, beleeft ze de dag van haar moord, inclusief alle gruwelijke details, helemaal opnieuw. Een horror-parodie op Groundhog Day waarin dit blijft gebeuren tot ze erachter komt wie haar moordenaar is.

NRC (★★★) 'Verrassend leuke horror-variant Groundhog Day'

Jan Sierhuis Zelfportret (Marte Visser)

Portret van de Amsterdamse expressionistische kunstenaar Jan Sierhuis. Documentairemaakster Marte Visser volgt Sierhuis terwijl hij zijn laatste zelfportret schildert en terugblikt op zijn bewogen en kleurrijke leven.

de Volkskrant (★★★) 'Ontroerend portret over maken van zelfportret'
NRC (★★★) 'Graaft niet heel diep'

My Little Pony: De Film (Jayson Thiessen)

Als Storm King kasteel Canterlot binnenvalt en dreigt de magie van de pony's te stelen hangt het lot van hun land Esquestria aan een zijden draadje. De pony's moeten buiten de kasteelmuren treden waar zij hun grootste avontuur ooit zullen beleven om Esquestria te redden.

de Volkskrant (★★★) 'Hier en daar onnodig gewelddadig'

Sinterklaas & het gouden hoefijzer (Aaram van de Rest)

De tienjarige Bloem is gek van het paard van Sinterklaas en mag na enig aandringen een ritje maken op Americo. Als tijdens de rit Americo zijn magische hoefijzer kwijtraakt lijkt de kans dat pakjesavond niet door kan gaan groot. Samen met Sinterklaas moet Bloem het hoefijzer terugvinden, zonder paniek te zaaien onder de Pieten.

Op dit moment zijn er geen recensies van deze film