VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, een meeslepende documentaire over verzet tegen terreur en een historisch verhaal van een eigenzinnige Britse koningin.

City of Ghosts (Matthew Heineman)

Aziz, Mohamad en Hamoud, drie jongemannen achter de goed geïnformeerde burgerjournalistengroep 'Raqqa is Being Slaughtered Silently', staan op de dodenlijst van IS vanwege hun online berichtgeving over de terreurbeweging. Een observerende documentaire die laat zien hoe gewone jongens actief werden in de mediaoorlog.

VPRO Cinema (★★★★) 'Meeslepend en schokkend verslag'
NRC (★★★★★) 'Zoveel meer dan activistische film'
The Guardian (★★★★) 'Indrukwekkende kijk op Syrische vrijheidsstrijders'

Victoria and Abdul (Stephen Frears)

Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van koningin Victoria, ontstaat er een klik tussen hen beiden. Terwijl Victoria op haar oude dag steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen haar en Abdul steeds hechter. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Dench is kostelijk als koningin Victoria'
NRC (★★) 'Psychodynamiek is karikaturaal en saai'
The Guardian (★★) 'Spel van Dench houdt film overeind'

Kingsman: The Golden Circle

Vervolg op de succesvolle Britse spionnenfilm Kingsman: The Secret Service. In Kingsman: The Golden Circle moeten de helden uit het eerste deel het opnemen tegen een sadistische drugsbarones. Onverwachte hulp komt uit de hoek van de Amerikaanse spionnenorganisatie: de Statesman.

VPRO Cinema (★★★) 'Soms flauw, maar ook spectaculair en amusant'
NRC (★★) 'Fantasieloze herhaling van de eerste Kingsman-film'
Het Parool (★★★) 'Niet veel flitsender dan de eerste film'
The Guardian (★★★) 'Misschien gewoon te veel van het goede'

Blessed Benefit (Mahmoud al Massad)

Nadat een nieuwe klus van aannemer Ahmad onder ietwat schimmige voorwaarden en deels ongelukkige samenloop van omstandigheden mislukt wordt hij opgepakt op verdenking van zwendel. Wanneer de rechtbank hem veroordeelt tot drie maanden cel blijkt het leven in de gevangenis minstens even corrupt als erbuiten maar toch ook weer zo slecht nog niet.

VPRO Cinema (★★★) 'Aanstekelijk komisch drama'
de Volkskrant (★★★) 'Laat veel potentieel onbenut'
NRC (★★★) Gevangenisscènes beklijven het meest