VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een broeierige thriller van Sofia Coppola, een muzikaal drama uit Congo en een nieuwe verfilming van één van Stephen Kings bestsellers.

The Beguiled (Sofia Coppola)

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog belandt een gewonde yankee-korporaal in een meisjesinternaat in het zuiden van de VS. Na zijn herstel zal hij als krijgsgevangene worden overgedragen aan het zuidelijke leger, is de afspraak, maar de korporaal gooit al zijn charmes in de strijd om de vrouwen op andere gedachten te brengen. Remake van de gelijknamige film uit 1971 van Don Siegel.

VPRO Cinema (★★★★) 'Sterk spel en mooi broeierig gefilmd'
NRC (★★★★) 'Prachtig gefotografeerd'
de Volkskrant (★★★★) 'Te afstandelijk'
Empire Magazine (★★★★) 'Coppola blijft zich constant ontwikkelen' 

Félicité (Alain Gomis)

Trotse alleenstaande moeder Félicité is zangeres in een café in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Wanneer haar zoon gewond raakt bij een motorongeluk gaat ze wanhopig op zoek naar geld voor de operatie.

VPRO Cinema (★★★) 'Overtuigt vooral als poëtisch portret van Kinshasa'
de Volkskrant (★★★) 'Overstijgt nu en dan het geijkte drama' 
NRC (★★★★) 'Kan zo’n film zijn die je je hele leven bijblijft'
De Filmkrant (★★★) 'Eerste helft is sterk, tweede mist regie'

The Net (Kim Ki-duk)

Wanneer een Noord-Koreaanse visser door motorpech per ongeluk met z'n bootje over de grens met Zuid-Korea geraakt, moet hij ofwel een spion, ofwel een overloper zijn. Dat hij niets anders wil dan simpelweg terugkeren naar z'n vrouw en dochter is voor overheidsdienaren aan beide zijden van de grens ondenkbaar.

VPRO Cinema (★★★) 'Een mooie pastiche'
de Volkskrant (★★★) 'Effectief pleidooi voor menselijkheid'
De Filmkrant (★★★★) 'Provocerende politieke satire'
NRC (★★★) 'Een intrigerende ervaring'

Knife in the Clear Water (Xuebo Wang)

Ma Zishan is een oude boer die, samen met zijn familie, deel is van de islamitische Hui-bevolking in een afgelegen gebied in China. Nadat zijn vrouw is gestorven moet Ma een oud ritueel uitvoeren, waarbij hij en zijn zoon de moeilijke beslissing moeten maken om hun enige stier te offeren. De stier voelt zijn dood aankomen en stopt met eten en drinken.

de Volkskrant (★★★★) 'Sober en licht magisch-realistisch' 
NRC (★★★) 'Kan de vraag oproepen of het documentaire of fictie is'  €
De Filmkrant (★★★★) 'Een krachtig en uitgebalanceerd debuut'

Spaak (Steven de Jong)

Luuk Meijer is een talentvolle baanwielrenner en een geniale scheikundestudent. Hij experimenteert veelvuldig met zelfgemaakte drugs. Na een mislukte smokkelpoging belandt Luuk in een Zweedse cel. Hij ontsnapt en weet zijn weg terug naar Nederland te vinden. Hier is hij veilig, want Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Zweden. Luuk wil echter naar de Olympische Spelen, maar zal hiervoor de grens over moeten.

de Volkskrant (★) 'Alles oogt knullig en onbeholpen' 
NRC (★) 'Een dieptepunt'

Dance Academy: The Movie (Jeffrey Walker)

Vervolg op de serie Dance Academy. Achttien maanden later probeert Tara Webster zich, na een opgelopen blessure, te verzoenen met een leven als student aan de universiteit. Ze droomt echter nog steeds van een carrière als ballerina. Op een dag besluit ze haar leven in Sydney achter te laten en naar New York te gaan om daar auditie te gaan doen.

de Volkskrant (★★★) 'Ontkomt niet aan voorspelbaarheid'