VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. heistfilm-met-sterrencast Logan Lucky, de politieke misdaadthriller The Nile Hilton Incident en de verfilming van Stephen Kings boekenreeks The Dark Tower.

Logan Lucky (Steven Soderbergh)

De broers Jimmy en Clyde Logan bedenken een plan om een overval te plegen tijdens de legendarische Coca Cola Cup NASCAR-race. Daarvoor schakelen ze de hulp in van de platinablonde kluiskraker Joe Bang, die op dat moment nog in de gevangenis zit.

VPRO Cinema (★★★★) 'Vlotte regie en warmbloedig scenario'
NRC (★★★★) 'Sterke film met een fantastische cast'
Het Parool (★★★★) 'Een frisse draai aan een bekende formule' €
Empire Magazine (★★★★) 'Heel vermakelijke rit'

The Nile Hilton Incident (Tarik Saleh)

Net als al zijn collega's is de Egyptische politie-inspecteur Noredin door en door corrupt. Maar wanneer hij aan de vooravond van de Egyptische Revolutie van 2011 de moord op een chique prostituee onder het tapijt moet vegen, breekt er iets bij hem. En blijkt hij - tot zijn eigen verbazing - toch een geweten te hebben.

VPRO Cinema (★★★★) 'Strakke politieke en psychologische thriller'
de Volkskrant (★★★★) 'Klein budget, groots effect'
NRC (★★★★) 'Een strakke, ouderwetse film noir' €
De Morgen (★★★★) 'Meeslepend en fascinerend'

The Dark Tower (Nikolaj Arcel)

De laatste revolverheld, Gunslinger Roland Deschain, is verwikkeld in een eeuwige strijd met Walter O'Dim, ook bekend als The Man in Black. Roland is vastbesloten om te voorkomen dat O'Dim de macht neemt over de Dark Tower, die het universum bij elkaar houdt. Gebaseerd op de achtdelige boekenserie van Stephen King.

VPRO Cinema (★★★) 'Tolkien met wat toefjes western en sf'
de Volkskrant (★★★) 'Interessante mislukking'
The Guardian (★★) 'Saai, smakeloos geploeter'
De Morgen (★) 'Hopelijk is het boek beter'

Kedi (Ceyda Torun)

Feelgood-documentaire die een aantal van de ontelbare zwerfkatten in Istanboel portretteert als spiegel van de menselijke ziel in een verstedelijkte wereld. Terwijl de camera de dieren volgt bij hun dagelijkse routines op de meest onwaarschijnlijke plekjes, vertellen verzorgers over hun band met een of meerdere katten.

VPRO Cinema (★★) 'Soms ontroerend, maar te weinig diepgravend'
de Volkskrant (★★★) 'Overtuigt niet helemaal'
De Filmkrant (★★★★½) 'Doet je nadenken over de westerse wereld'
NRC (★★★★★) 'Zoveel meer dan een lange kattenvideo'

Shot Caller (Ric Roman Waugh)

Het perfecte leven van Jacob staat plotseling op zijn kop als hij na een gezellige avond met vrienden aangeschoten achter het stuur stapt en een ongeluk veroorzaakt waarbij zijn beste vriend overlijdt. Jacob wordt veroordeeld tot 7 jaar cel en merkt al snel hoe hard het er binnen de gevangenismuren aan toe gaat.

de Volkskrant (★★★) 'Aanklacht tegen gevangenissysteem'
NRC (★★★) 'Bikkelhard maar niet bijster origineel'  €

La helada negra (Maximiliano Schonfeld)

De oogst van de boeren in de laagvlaktes van Argentinië wordt bedreigd door de ‘zwarte vorst’, maar de komst van een mooie jonge vrouw doet de gewassen herstellen en de verhoudingen onder de bevolking veranderen.

de Volkskrant (★★★) 'Moedwillige geheimzinnigheid'
De Filmkrant (★★★½) 'Niet opzichtig mysterieus of mystiek'

Indivisibili (Edoardo De Angelis)

De zingende zusjes Daisy en Viola onderhouden met hun optredens hun hele familie. Hun succes is vooral te danken aan het feit dat ze een Siamese tweeling zijn: bij hun heupen zitten ze aan elkaar vast. Als op een dag een chirurg beweert dat ze zonder veel problemen van elkaar gescheiden kunnen worden, komt ieders leven op zijn kop te staan.

De Filmkrant (★★★★) 'Duister en hartverwarmend tegelijk'
de Volkskrant (★★★) 'Ontpopt zich vlot tot noodlotsdrama'
NRC (★★★) 'Mix van sfeer en toeval creëert afstand'