VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. het kostuumdrama Tulip Fever, transgenderfilm Una mujer fantástica en een drama over aspirerende rapper en titelheldin Patti Cake$.

Una mujer fantástica (Sebastián Lelio)

Wanneer de twintig jaar oudere vriend van transvrouw Marina plotseling overlijdt, krijgt zij van zijn familie en de autoriteiten een hoop tegenwind te verduren. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

VPRO Cinema (★★★★) 'Strijdbare, fantasievolle film'
NRC (★★★★) 'Zowel edgy als feelgood'
Het Parool (★★★★★) 'De ontnuchtering komt hard aan'
De Filmkrant (★★★) 'Blijft gevangene van dramatische conventies'
De Morgen (★★★★) 'Lelio verbaast en verrast met complexe scènes'

Patti Cake$ (Geremy Jasper)

De volslanke, witte Patricia Dombrowski droomt van een carrière als rapster. Zodat ze kan ontsnappen aan de deprimerende werkelijkheid van haar leven in de sloppenwijken van New Jersey. Maar dan moet ze wel eerst afrekenen met de vooroordelen van iedereen om haar heen. Inclusief haar egocentrische, alcoholische moeder.

VPRO Cinema (★★★) 'Even aanstekelijk als onwaarschijnlijk'
de Volkskrant (★★★) 'Overtuigende transformatie'
De Morgen (★★★) 'Charmeert maar kleurt niet buiten de lijntjes'
NRC (★★★★) 'Energiek en vol zelfspot'

Tulip Fever (Justin Chadwick)

Volledig in Engeland gedraaid drama over amoureuze verwikkelingen rond het huwelijk van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse 'koning van de peperkorrels' en 'zijn beste investering', het veel jongere weesmeisje Sophia. Zij wordt ten tijde van de tulpenmanie verliefd op een jonge portretschilder.

VPRO Cinema (★★) 'Ronduit zotte personages'
de Volkskrant (★★) 'Soapachtige romantiek'
Het Parool (★★★) 'Niet de verzengende liefdesfilm die het wil zijn'
NRC (★★★) 'Historische context redt de film'  €

Love Is Thicker Than Water (Ate de Jong, Emily Harris)

Arthur en Vida wonen in het hedendaagse Londen en worden smoorverliefd op elkaar. Maar Vida’s welgestelde familie en haar Joodse intellectuele opvoeding botsen met Arthurs arbeidersachtergrond en zijn no-nonsense opvoeding in het rauwe Wales.

VPRO Cinema (★★) 'Sympathiek maar slaapverwekkend'
de Volkskrant (★★★) 'Wisselvallig maar charmant'
NRC (★★★) 'Vluchtig en vlinderig'

Kidnap (Luis Prieto)

Karla besluit de middag met haar zoontje Frankie in een speeltuin door te brengen. Als ze haar zoontje even uit het oog verliest, wordt Frankie op brutale wijze ontvoerd. Karla neemt het heft in eigen handen en gaat tot het uiterste om haar zoontje terug te krijgen.

Op dit moment zijn er nog geen recensies van Kidnap