VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. de winnaar van de Queer Palm 2017, een robuust West-Vlaams familiedrama en een reconstructie van de rassenrellen in Detroit in de zomer van 1967.

Detroit (Kathryn Bigelow)

Detroit, 1967. De stad wordt geteisterd door de door rassenverschillen gedreven '12th Street Rellen'. In het Algiers Hotel vindt één specifiek incident plaats waarbij drie doden vallen door het harde optreden van autoriteiten.

VPRO Cinema (★★★★) 'Nog steeds actueel en urgent'
de Volkskrant (★★★) 'Begint sensationeel'
NRC (★★★) 'Als drama overtuigt film niet helemaal'  €
The Guardian (★★★★) 'Raast tegen wreed hoofdstuk uit rassenstrijd VS'

120 BPM (Robin Campillo)

Aids maakt al tien jaar slachtoffers als eind jaren 80 de Franse tak van aidsactiegroep Act Up zich in Parijs hard maakt voor medicatie en voorlichting. Wanneer Nathan zich aansluit bij de activisten ontmoet hij Sean, met wie hij een bijzondere relatie krijgt. Hun liefde wordt alleen overschaduwd door de protesten en de ziekte.

VPRO Cinema (★★★★) 'Aangrijpend drama over angst, liefde en verzet'
NRC (★★★★) 'Campillo maakt verleden als aidsactivist invoelbaar'
De Morgen (★★★) 'Meest energieke ziektefilm ooit'
The Guardian (★★★★★) 'Tragisch, urgent en vol cinematografisch leven'

Cargo (Gilles Coulier)

De broers Jean, William en Francis zijn vissers in Oostende. Wanneer hun vader verongelukt, ontdekken ze dat het familiebedrijf al jaren verlies draait. Ze zullen de boot moeten verkopen, maar wat blijft er dan van hen over?

VPRO Cinema (★★★★) 'Belgische weemoed van de bovenste plank.'
Het Parool (★★★★) 'Kaalgeslagen Belgisch drama'
NRC (★★★) 'Al te zwijgzame Vlaamse zeebonken'
De Morgen (★★★) 'Meeslepend, geloofwaardig, knap acteerwerk'

Vazante (Daniela Thomas)

Brazilië, 1821. Wanneer de slavenhandelaar António terugkeert naar zijn imposante landgoed, krijgt hij te horen dat zijn vrouw en kind zijn overleden tijdens de bevalling. Hij hertrouwt met het nichtje van zijn vrouw. Wanneer hij, opgejaagd door rusteloze gedachtes, weer op een nieuwe handelsmissie vertrekt ontstaat er een bijzondere band tussen zijn nieuwe echtgenote en een jonge slaaf.

VPRO Cinema (★★★★) 'Opvallend visuele schoonheid'
de Volkskrant (★★★) 'Liefdevolle sfeertekening'
NRC (★★★) 'Mythische hellepoel in zwart-wit' €

Brad's Status (Mike White)

Brad Sloan heeft het allemaal: een vaste baan, een mooi huis, een liefdevolle vrouw en een getalenteerde zoon die op het punt staat een universiteit te kiezen. Toch vindt Brad dat hij (in vergelijking met zijn vrienden van middelbare school) een onsuccesvol leven heeft. Als hij dan zijn zoon helpt met zijn studiekeuze heeft hij meer aandacht voor zijn eigen 'mislukte leven'.

VPRO Cinema (★★★★) 'Eerlijke, literair aandoende tragikomedie'
NRC (★★★) 'Bitterzoete film over statusangst'
The Guardian (★★★) 'Spel springt eruit, regie niet'

The LEGO Ninjago Movie (Charlie Bean, Paul Fisher, Bob Logan)

In dit nieuwe LEGO filmavontuur komt de jonge Lloyd, alias de Groene Ninja, samen met zijn vrienden in actie in de strijd om Ninjago Stad. Lloyd en zijn vrienden zijn geheime krijgers en LEGO meesterbouwers. Onder aanvoering van de wijze en geestige Sensei Wu moeten zij Lord Garmadon verslaan.

de Volkskrant (★) 'Nog holler dan voorgangers'
NRC (★★★) 'Grappig voor kinderen én ouders' €
The Guardian (★★★) 'Onmogelijk om je te vervelen'

 

Misfit (Erwin van den Eshof)

Wanneer Julia, na jaren in Amerika te hebben gewoond, terugkeert naar Nederland valt het leven haar zwaar. In Amerika was zij populair, had zij een goed bekeken vlog en veel vriendinnen, maar in Nederland wordt ze als nieuwkomer bestempeld als 'misfit'. Ze wil in eerste instantie terug, maar als ze werk maakt van haar terugkeer krijgt zij toch twijfels.

de Volkskrant (★★) 'Houterig geacteerde vlogfilm'
NRC (★) 'Lijkt in elkaar geknutseld in het tussenuur' €
Het Parool (★★★) 'Vlotte kinderkomedie' €

De vergeten krijgers (Griselda Molemans)

Documentaire over de onbekende geschiedenis van Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië vochten voor 'Koningin, volk en vaderland'. Regisseur Molemans volgt veteraan Daniël Cordus die sinds zijn gedwongen vertrek naar Nederland strijdt voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag zijn gestorven.


NRC (★★) 'Persoonlijk verhaal geeft documentaire meerwaarde' €

Walk with me (Marc J. Francis)

Cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Als spiritueel leider woont hij nu in Plum Village, een leefgemeenschap in rustiek Zuid-Frankrijk, waar hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien.

de Volkskrant (★★★) 'Visie op hype is interessant'
NRC (★★★) 'Mindfulness is geen pretje' €