VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. de quirky komedie Brigsby Bear, drama The Glass Castle van Short Term 12-regisseur Destin Cretton en de nieuwe film van Paula van der Oest.

Brigsby Bear (Dave McCary)

Zijn hele leven heeft dertigplusser James thuis bij zijn ouders gewoond. Naar buiten mocht niet, want daar was het levensgevaarlijk. Zeiden zijn ouders. Thuis keek James altijd naar de avonturen van kinderserie Brigsby Bear, maar als die serie onverwachts stopt verandert James' veilige leventje ingrijpend en voorgoed.

VPRO Cinema (★★★) 'Kyle Mooney op beste momenten aangrijpend'
de Volkskrant (★★★) 'Jammerlijk veilig'
NRC (★★★) 'Snoezigheid net wat te bestudeerd'
The Guardian (★★★) 'Sympathiek maar te voorspelbaar'

The Glass Castle (Destin Cretton)

Jeannette Walls groeit op in een disfunctionele en non-conformistische familie met een kunstzinnige moeder en excentrieke, alcoholische vader. Als Jeannette volwassen wordt besluit ze voorgoed afscheid te nemen van het armoedige nomadenbestaan.

VPRO Cinema (★★★) 'Minder subtiel dan Captain Fantastic'
de Volkskrant (★★★) 'Ontroerend, maar ook vals romantisch'
NRC (★★★★) 'Vooral veerkracht en vergevingsgezindheid valt op'
The Guardian (★★)  'Veel clichés over alcoholisme en misbruik'

Kleine ijstijd (Paula van der Oest)

Om gezamenlijk de as van rockzanger Kas te verstrooien komen de leden van diens al lang ter ziele gegane band bij elkaar in een groot en afgelegen landhuis. Waar ze - soms wanhopig - proberen het verleden op te warmen en elkaar nog eens flink de waarheid te zeggen.

VPRO Cinema (★★) 'Voelt als tussendoortje voor Van der Oest'
de Volkskrant (★★★★) 'Zachtmoedige, lieve film'
Het Parool (★★★★) 'Uitzondering in Nederlandse filmwereld'
NRC (★★★) 'Scenario volgt redelijk gebaande paden'

Weg van jou (Jelle de Jonge)

Dertiger Evi leeft een stads leven in Rotterdam waar ze op de promotie van haar leven wacht. Tot haar enorme teleurstelling wordt ze op een project in Zeeuws-Vlaanderen gezet waar ze weer zo snel mogelijk weg wil. Tot ze een lokale schipper ontmoet die haar aan het denken zet.

de Volkskrant (★★★★) 'Heerlijk gevoel voor timing en goede beeldvorming'
NRC (★★★★) 'Vooral liefdesbrief aan Zeeuws-Vlaanderen'
Het Parool (★★★★) 'De romcom waar Nederland naar snakte'

Daphne (Peter Mackie Burns)

Daphne, een flamboyante dertiger, leidt een stuurloos leven. Net als veel van haar generatiegenoten kampt ze met de vraag wat ze nou precies wil. Als Daphne op een dag getuige is van een overval zet dit haar leven nog verder op zijn kop, maar het opent ook deuren naar meer verbinding met haarzelf en haar omgeving.

de Volkskrant (★★★) 'Prijzenswaardig eerlijk'
NRC (★★★★) 'Verfrissende blik op millennials'
Het Parool (★★★★) 'Lef nodig om film over zo'n personage te maken'
The Guardian (★★★★) 'Kunstig portret van hedonistische op ramkoers'

Home Again (Hallie Meyers-Shyer)

Alleenstaande moeder Alice ontmoet tijdens een avondje stappen de jonge, knappe filmmaker Harry en zijn vrienden. Alice ontwikkelt een zwak voor hen en geeft de jongens toestemming om bij haar in te trekken. De aanwezigheid van de jeugdige vrienden in haar huis doet veel goeds voor Alice en haar gezin. Tot haar ex weer op de stoep staat.

de Volkskrant (★★★) 'Keurige romcom die Hollywoodwereldje ridiculiseert'
NRC (★★★★) 'Zeldzame, vooruitstrevende romkom'
The Guardian (★★★) 'Heel mal maar goed te verteren'

Geostorm (Dean Devlin)

Als een reeks natuurrampen het voortbestaan van planeet aarde bedreigt besluiten de wereldleiders een netwerk van satellieten te bouwen die het weer moeten controleren. Dit gaat echter mis en als het systeem de aarde juist aanvalt moet een internationaal team van wetenschappers dit zien te herstellen.

Er zijn op dit moment nog geen recensies van deze film