VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. Rooney Mara als Una in de gelijknamige theaterverfilming, de idyllische animatiefilm Louise en hiver en een documentaire over onafhankelijkheid en eenzaamheid in Zweden.

Louise en hiver (Jean-François Laguionie)

Animatiefilm over de bejaarde vrouw Louise die het winterseizoen doorbrengt op een verlaten strand in Bretagne. Louise blijkt opgegroeid in deze omgeving en het zijn vooral jeugdherinneringen waar ze aan terug denkt tijdens haar overwintering. Ze onderzoekt haar omgeving, verzamelt haar eten en lijkt zich nergens (meer) zorgen over te maken.

VPRO Cinema (★★★★) 'Delicaat, scherpzinnig en een tikje ondeugend'
NRC (★★★★) 'Zacht als een droom'
Parool (★★★★) 'Volmaakte tegenhanger van Pixar's Inside Out'
De Filmkrant (★★★½) 'Een klein saluut aan het leven' 

The Swedish Theory of Love (Erik Gandini)

In 1972 publiceerde de Zweedse overheid het manifest The Family of the Future met een nieuw maatschappelijk ideaal: alleen wanneer mensen fundamenteel onafhankelijk zijn van elkaar, zijn authentieke relaties mogelijk. Documentairemaker Erik Gandini onderzoekt deze onafhankelijkheid en de daarmee gepaarde eenzaamheid van de Zweedse bevolking.

VPRO Cinema (★★★) 'Altijd intrigerend en vaak pijnlijk amusant' 
de Volkskrant (★★) 'Drammerig, rommelig en irritant'
De Filmkrant (★★★½) 'Toont tegenstellingen nogal zwart-wit'

War for the Planet of the Apes (Matt Reeves)

Derde hoofdstuk in de filmreeks, waarin leider der apen Caesar na enorme verliezen aan een zoektocht begint om zijn soort te wreken. Uiteindelijk komt hij oog in oog te staan met zijn tegenstrever, The Colonel, in een gevecht dat het lot van beide soorten zal bepalen.

VPRO Cinema (★★★) 'Script is niet het sterke punt van de film'
de Volkskrant (★★) 'Technisch uitmuntend'
NRC (★★★★) 'Een intelligente, uitstekend gemaakte blockbuster'
Parool (★★★★) 'Net zo meeslepend en spannend als de voorgangers'

Viceroy's House (Gurinder Chadha)

Historisch drama over het moeizame proces naar onafhankelijkheid van India en Pakistan. De film begint in 1947, wanneer de laatste gouverneur-generaal van Brits-Indië, Lord Louis Mountbatten, aankomt in zijn enorme nieuwe huis uit de titel. Mountbattens taak is het om Brits-Indië zonder al te veel bloedvergieten naar onafhankelijkheid te leiden. 

VPRO Cinema (★★★) 'Degelijk en sympathiek, maar opvallend vlak' 
de Volkskrant (★★★) 'Mooi kostuumdrama'
NRC (★★★) 'Helt over naar oubolligheid' 

La fille de Brest (Emmanuelle Bercot)

Op feiten gebaseerd drama over een vrouwelijke longarts in een ziekenhuis in Brest. Ze ontdekt een verband tussen een aantal sterfgevallen en een medicijn dat al dertig jaar op de markt is. Wanneer ze dit openbaar wil maken, wordt ze hevig tegengewerkt door de farmaceutische industrie.

VPRO Cinema (★★) 'Voelt aan als een matig interessant college'
de Volkskrant (★★★) 'Veredelde tv-film'
NRC (★★★★) 'Houdt taaie, complexe materie interessant' 
Parool (★★★) 'Behoorlijk onderhoudend'

Koza (Ivan Ostrochovský)

De Slowaakse bokskampioen Peter Baláž speelt zichzelf in dit grotendeels gefictionaliseerde drama over het leven buiten de boksring. Baláž vocht ooit op de Olympische Spelen van 1996, maar nu heeft hij moeite de eindjes aan elkaar te knopen en vecht hij alleen nog maar voor het geld.

de Volkskrant (★★★★) 'Zwartgallige humor'
De Filmkrant (★★★★) 'Ontdaan van alle romantiek' 
The Upcoming (★★★) 'Blinkt uit in verstilde scènes'

Wish Upon (John R. Leonetti)

Middelbare scholier Claire krijgt op een dag een oude muziekdoos cadeau waarop staat dat iedere wens van de bezitter uit zal komen. Eindelijk krijgt ze waar ze al zo lang naar verlangt: geld, populariteit en haar droomjongen als vriend. Alles lijkt perfect, totdat de mensen om haar heen op gruwelijke wijze aan hun eind komen.

de Volkskrant (★★) 'Voorspelbare meisjesinstapgriezelfilm'
NRC (★) 'Blijft keurig tussen de lijntjes'  €

Cars 3 (Brian Fee)

Door een nieuwe generatie racers komt de legendarische carrière van Bliksem McQueen onverwachts tot een einde. Verslagen, maar vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport, heeft hij de hulp nodig van de enthousiaste, jonge racetechnicus Cruz Ramirez. Samen met haar wil Bliksem laten zien dat #95 nog lang niet klaar is met racen. 

de Volkskrant (★★★) 'Auto's ogen levensechter dan ooit'
Parool (★★★★) 'Veruit de beste uit de reeks'
The Guardian (★★) 'Goedbedoeld, maar mist creativiteit'