VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. de in Cannes bekroonde misdaadthriller Caîni, Victoriaans kostuumdrama My Cousin Rachel, egodocumentaire De keuze van mijn vader én de nieuwste in de reeks Transformers-films.

My Cousin Rachel (Roger Michell)

Een jonge Engelsman verdenkt zijn mysterieuze nicht ervan zijn voogd te hebben vermoord. Hij besluit wraak te nemen, maar het wordt ingewikkeld als hij begint te bezwijken voor haar verleidelijke charmes. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Dahpne du Maurier.

VPRO Cinema (★★★★) 'Voortreffelijke Weisz in de titelrol' 
de Volkskrant (★★★) 'Neigt naar kitsch en hysterie'
NRC (★★★★) 'Verzorgd gemaakt'  €
The Guardian (★★★★) 'Weisz speelt een magnifieke antagoniste'

 

Câini (Bogdan Mirica)

Roman erft het land van zijn grootvader op het Roemeense platteland. Daar aangekomen wordt Roman geconfronteerd met een aantal bizarre situaties. Hij ontdekt dat zijn grootvader een lokale maffiabaas was. Sombere misdaadfilm, in Cannes bekroond met prijs van de internationale filmkritiek.

VPRO Cinema (★★★★) 'Mirica toont zich meester van sfeer en suspense'
De Filmkrant (★★★) 'Een robuust debuut'
NRC (★★★) 'Meer schilderij dan verhaal'  €
Het Parool (★★★★) 'Verschilt stilistisch van eerdere Roemeense films'

Sage femme (Martin Provost)

Het leven van vroedvrouw Claire wordt overhoop gehaald door de plotselinge terugkeer van Béatrice, de voormalige maîtresse van Claire’s overleden vader. Claire vraagt zich af waarom Beatrice na jaren van afwezigheid nu weer in haar leven opduikt.

VPRO Cinema (★★★) 'Feelgood formulefilm over levenslust'
De Filmkrant (★★) 'Gelaagdheid is ver te zoeken'
De Morgen (★★★) 'Aanstekelijke chemie tussen Deneuve en Frot'
NRC (★★) 'Gewelige actrices, bordkartonnen personages'   €

De keuze van mijn vader (Yang Ting Yuen)

Documentairemaker Yan Ting Yuen (Het geheim van de HEMA) probeert toegang te krijgen tot de persoonlijke geschiedenis van haar zwijgzame vader, Chinees restauranthouder in Maastricht, en zijn familie. Hierbij komt ze erachter dat deze onlosmakelijk is verbonden met de grote ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw in China.

de Volkskrant (★★★★) 'Intiem familieportret'
Het Parool (★★★★) 'Fraaie botsing tussen pragmatisme en sentiment'
De Filmkrant (★★★½) 'Buiten de geijkte manieren'
NRC (★★★★) 'Een speels filisofisch essay'

Winnie (Pascale Lamche)

Documentaire over Winnie Mandela. Terwijl haar man 27 jaar in de gevangenis zat, en paradoxaal genoeg veilig was en gevrijwaard van alle conflicten, stortte Winnie Mandela zich in een leven van strijd en geweld. In tegenstelling tot de voortdurende demonisering vanuit het buitenland, geniet zij het respect van diegenen die haar strijd voortzetten in Zuid-Afrika.

Trouw (★★★) 'Doet blik op Winnie kantelen' €
Het Parool (★★★) 'Interessant, maar ook wat primitief'  €
NRC (★) 'Loftrompet voor Winnie Mandela'