VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het bescheiden Belgische drama En amont du fleuve, flamenco-documentaire La Chana en het Nederlandse speelfilmdebuut Broers.

En amont du fleuve (Marion Hänsel)

De zwijgzame halfbroers Homer en Joé worden pas na de dood van hun vader geïnformeerd over elkaars bestaan. Samen besluiten ze af te reizen naar de plek in de Kroatische wildernis waar zijn lichaam is gevonden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Van grote klasse'
NRC (★★★★) 'Even simpel als poëtisch'
de Volkskrant (★★★) 'Laat veel vragen open'
De Morgen (★★★) 'Geboeid kijken'

Kill Switch (Tim Smit)

Een experiment met onbeperkte energie loopt helemaal uit de hand, waarna wetenschapper Will Porter een mysterieuze doos naar zijn eindbestemming moet zien te brengen. Regiedebuut van Nederlander Tim Smit, die zeven jaar geleden als student wereldfaam vergaarde met zijn korte film What's in the Box?

de Volkskrant (★★) 'Meer computerspel dan speelfilm'
NRC (★★) 'Alsof je naar een videogame kijkt'

Daughters of the Dust (Julie Dash)

Gerestaureerde versie van de eerste bioscoopfilm (1991) die geregisseerd werd door een Afro-Amerikaanse vrouw. De plot draait om meerdere generaties van de Gullah gemeenschap in South Carolina, die aan het begin van de 20ste eeuw strijden voor de handhaving van hun cultureel erfgoed.

De Filmkrant (★★★★★) 'Fantastisch filmgedicht'
NRC (★★★★) 'Mijlpaal van de zwarte cinema'
Metro (US) (★★★★) 'Twee uur escaspisme en meditatie'
Austin Chronicle (★★★½) 'Bekend maar toch vreemd'

Casper & Emma de bergen in (Arne Lindtner Næss)

Casper en Emma gaan samen met hun families op vakantie in de Noorse bergen. Casper vindt het zielig voor Emma dat ze haar vader zo mist en probeert ervoor te zorgen dat Emma's moeder en zijn vaders vriend Aksel verliefd op elkaar worden.

de Volkskrant (★★★) 'Groot drama voor kleine mensen'