VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week de Belgische komedie/mockumentary King of the Belgians, het Curaçaose drama Dubbelspel en boekverfilming The Sense of an Ending.

King of the Belgians (Peter Brosens, Jessica Woodworth)

Net als de Koning der Belgen op staatsbezoek is in Istanboel om de Europese Unie te promoten roepen de Walen de onafhankelijkheid uit. Omdat het vliegverkeer platligt door een kosmische 'zonnestorm' zien koning en gevolg zich vervolgens gedwongen om via de Balkan - Europa's meest turbulente gebied - incognito huiswaarts te keren.

VPRO Cinema (★★★) 'Olijke pastiche'
de Volkskrant (★★★★) 'Goed verzonnen komedie'
NRC (★★★★) 'Enorm geestig absurdisme'
De Morgen (★★★★★) 'Ode aan het Belgische surrealisme'

The Sense of an Ending (Ritesh Batra)

Verfilming van de bekroonde roman van Julian Barnes, over een middelbare man die een dagboek erft van de moeder van zijn oude vlam Veronica. Hoe meer hij in zijn eigen geschiedenis duikt, hoe onbetrouwbaarder zijn geheugen blijkt en hoe pijnlijker het zelfinzicht.

VPRO Cinema (★★) 'Vol kille personages'
De Filmkrant (★★★½) 'Charmante filmversie'
NRC (★★★) 'Het boek is beter'
Little White Lies (★★) 'Probeert te veel'

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge (Joachim Rønning, Espen Sandberg)

Als alle spookzeelieden onder leiding van kapitein Salazar ontsnappen aan de Devil's Triangle hebben ze maar één missie: alle piraten doden, en Jack Sparrow in het bijzonder. De enige hoop op overleving voor Jack is het bemachtigen van de legendarische Trident van Poseidon.

VPRO Cinema (★★) 'Remake van de eerste film'
de Volkskrant (★★★) 'Opvallend plezierig'
NRC (★★) 'Oude ingrediënten, maar zonder hart'
Empire Magazine (★★) 'Dezelfde rit, maar niet meer zo leuk'