VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. Christopher Nolans langverwachte oorlogsfilm Dunkirk, de muzikale jeugdfilm Sing Song en terrorisme-thriller Nocturama.

Sing Song (Mischa Kamp)

De zestienjarige Jasmine leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze stiekem toch naar Suriname.

VPRO Cinema (★★★★) 'Volwassen jeugdfilm'
de Volkskrant (★★★★) 'Hartstochtelijke liefdesbrief aan Suriname'
NRC (★★★) 'Cast blinkt uit in muziek, minder in acteren'
Het Parool (★★★★) 'Ademt zorgvuldigheid en aandacht' €

Beyond the Mountains and Hills (Eran Kolirin)

Portret van een Israëlisch gezin. Vader David doet na zijn ontslag uit het leger verwoede pogingen zijn leven een nieuwe richting te geven, zijn vrouw Rina zoekt als literatuurlerares naar schoonheid en dochter Yifat raakt in haar pogingen het goede te doen verstrikt in intriges.

VPRO Cinema (★★★) 'Soms subtiel, maar ook lomp'
de Volkskrant (★★★) 'Houdt Israël een spiegel voor'
NRC (★★) 'Te veel symbolische last'
De Filmkrant (★★★★) 'Nuchter, bondig en raak uitgetekend'

La mort de Louis XIV (Albert Serra)

Historisch drama over de laatste dagen van koning Louis XIV, beter bekend als de Zonnekoning. Verfilming van het boek ‘Mémoires’ van Louis de Rouvroy, hertog van Saint-Simon en auteur van deze omvangrijke geschiedenis van het Franse hof.

NRC (★★★) 'Traag en claustrofobisch'
Het Parool (★★★★) 'Een intiem drama' €
De Filmkrant (★★★★) 'Nauwkeurig observerend en prachtig uitgelicht'
The Guardian (★★★★) 'Tragedie met een zweem zwarte humor'

Summer 1993 (Carla Simón)

Na het overlijden van haar ouders verhuist de zesjarige Frida naar haar oom en tante op het platteland in Spanje. Zij proberen Frida op te nemen in hun gezin. Dit gaat niet zonder problemen en met name hun eigen dochtertje Anna is hiervan de dupe. Frida wil het liefst weer naar de stad en bedenkt manieren om terug te keren.

de Volkskrant (★★★★) 'Knappe film'
NRC (★★★★) 'Ontroerend autobiografisch relaas'

Wakefield (Robin Swicord)

Howard Wakefield is een succesvol advocaat, echtgenoot en vader die in een opwelling besluit zijn voor de buitenwereld perfecte leven achter zich te laten. Hij verschuilt zich stiekem op de zolder van zijn garage en observeert zijn vrouw en hun twee dochters.

de Volkskrant (★★★) 'Bryan Cranston speelt meesterlijk'
NRC (★★★) 'Uitvoering is niet vlekkeloos'
De Filmkrant (★★★) 'Iets te zoetsappig'