Of Men and War wint hoofdprijs IDFA

Ook prijzen voor Kamchatka en Het Nieuwe Rijksmuseum

Vrijdag 28 november zijn de prijswinnaars van de 27e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) bekendgemaakt. De grote prijswinnaar dit jaar de documentaire Of Men and War van de Franse filmmaker Laurent Bécue-Renard.

Bécue-Renard won met zijn film de VPRO IDFA Award voor beste lange documentaire. Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. In zijn documentaire volgt Bécue-Renard enkele jaren een groep Amerikaanse Irak- veteranen die worstelen met een posttraumatische stressstoornis.

Kamchatka - The Cure for Hatred van Julia Mironova won de NTR IDFA Award for best Mid-Length Documentary. De documentaire is een (zelf)portret van de voormalige televisieverslaggever Vijatsjeslav Nemishev die in 2001 de Tsjetsjeense oorlog versloeg en nu een teruggetrokken leven leidt op een eiland.

Oeke Hoogendijk won met zijn documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary. Hoogendijk doet in zijn documentaire verslag van de jarenlange verbouwing van het Rijksmuseum en heeft maar liefst 400 uur aan materiaal terug weten te brengen tot deze twee uur durende documentaire.

Bezoek voor het volledige overzicht van alle winnaars en informatie over de films de officiële IDFA-site.