Hoofdprogrammering van IDFA 2014 bekend

Heddy Honigmann hoofdgast van festival

Het IDFA heeft vandaag een lijst gepubliceerd van de belangrijkste films die dit jaar worden vertoond. Daarnaast maakte het festival de leidende thema’s en de naam van de gastprogrammeur, Heddy Honigmann, bekend.

Tot de vijftien films die dit jaar zullen strijden om de VPRO IDFA Award, hoofdprijs van het festival, behoren onder andere nieuwe films van Hanna Polak, Laurent Bécue-Renard en Nima Sarvestani. In de jury van dit jaar zitten onder andere Anne Aghion en Joshua Oppenheimer, wiens vervolg op The Act of Killing, The Look of Silence, dit jaar op het Venetië Film Festival in première ging.

Het hoofdthema van dit jaar, The Female Gaze, draait om de rol van vrouwen in de documentairewereld. Verder zal een selectie van films onder de noemer Of Media and Men ingaan op de manier waarop de media opinies vormen binnen een democratische samenleving. Het het EYE en het IDFA zullen samen een themaprogramma presenteren over hybride film – films waarin fictie en documentaire samenkomen – onder de naam Framing Reality.

Heddy Honigmann is de hoofdgast van deze editie. Dit houdt onder andere in dat er een retrospectief te zien is van de Peruaans-Nederlandse filmmaakster en dat ze haar persoonlijke Top 10 mag samenstellen, die vervolgens op het festival zal worden vertoond. Ook zal haar nieuwste film Om de wereld in 50 concerten, een documentaire over de wereldtournee van het Koninklijk Concertgebouworkest, het festival openen. Vorig jaar jaar won zij al de oeuvreprijs de Living Legend Award op het festival.

Voor alle geselecteerden voor de VPRO IDFA Award, klik hier. De volledige line-up wordt op 6 november bekendgemaakt. Het festival zal op verschillende lokaties in Amsterdam plaatsvinden van 19 tot 30 november.