Na de filmtop die dit voorjaar werd georganiseerd door het ministerie van Cultuur en vertegenwoordigers van de Nederlandse filmbranche, wordt nu een werkgroep georganiseerd die zich moet gaan buigen over de (financiële) toekomst van de Nederlandse filmindustrie.

De werkgroep, bestaand uit medewerkers van drie ministeries, moet kijken naar voorbeelden uit andere landen, belastingvoordelen en de gevolgen die de filmindustrie kan hebben op de financiën van de overheid. Dat besloot de Tweede Kamer donderdag op voorstel van de PvdA en D66.

Al eerder had de Kamer minister Jet Bussemaker van Cultuur gevraagd met een plan te komen, dat samen met de filmsector moest worden opgesteld. Dat leidde tot de filmtop in april, maar daar kwamen geen concrete plannen uit. Kamerlid Jacques Monasch van de PvdA gaf aan buitengewoon teleurgesteld te zijn dat er nog altijd geen voorstel op tafel ligt: ‘Wij verwachten dat dit kabinet met oplossingen komt.’

Nederlandse filmmakers vluchten steeds vaker weg naar het buitenland, waar het fiscaal aantrekkelijker is om een film op te nemen. Hierdoor loopt Nederland inkomsten mis. Bovendien komen er ook geen buitenlandse filmmakers meer naar Nederland om hier te filmen.

Experts uit de Nederlandse filmbranche slaakten al eerder een noodkreet, omdat zij vrezen dat de sector instort. ‘We kunnen niet wachten tot er straks een gelijk speelveld is, maar er geen filmindustrie meer is,’ vatte Monasch samen.