De gesprekken die donderdagmiddag zijn gevoerd over het huidige Nederlandse filmklimaat, met minister Jet Bussemaker van Cultuur, filmmakers, acteurs en de bioscoopbranche, hebben nog geen oplossingen opgeleverd. Een vervolg op de filmtop van moet uitsluitsel bieden.

Nederlandse film Kenau wordt in Hongarije en België met lokaal personeel opgenomen, om de Nederlandse belastingregels te ontwijken.

Veel Nederlandse filmmakers besluiten momenteel films in het buitenland op te nemen, omdat daar soepelere belastingregels gelden. Tijdens de filmtop is er gekeken naar manieren om het voor filmmakers in Nederland financieel aantrekkelijker te maken om in hun thuisland te filmen.

Maar er is nog geen oplossing na de gesprekken van donderdagmiddag. ‘Duidelijk is dat er nu geen panklare oplossingen zijn voor de geschetste problematiek. Dat betekent dat we het gesprek moeten voortzetten’, zei Bussemaker na de bijeenkomst. Zij gaat nu onderzoeken of de filmsector aan kan sluiten bij het ‘topsectorenbeleid voor de creatieve industrie’.