Nederlandse filmmakers hoor je nogal eens verzuchten dat het niet goed gaat met de vaderlandse cinema; nu krijgen ze gelijk van de politiek. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft laten weten dat er op 11 april een zogeheten filmtop wordt georganiseerd.

Het overleg is een initiatief van VVD, PvdA en D66, en zal mede worden georganiseerd door het Filmfonds. Het is de bedoeling dat filmmakers, acteurs, bioscoophouders en politici zich in Den Haag zullen gaan buigen over de vraag hoe de Nederlandse filmindustrie een steuntje in de rug kan krijgen.

De top zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een zogenaamde tax shelter voor filmmakers, een constructie waardoor zij minder belasting hoeven te betalen . In veel andere landen bestaat zo’n constructie al.

Momenteel gebeurt het regelmatig dat filmmakers naar het buitenland vertrekken om daar producties te draaien, waardoor Nederland veel inkomsten misloopt.

Na de filmtop zullen minister Bussemaker en minister Kamp van Economische Zaken een concreet plan gaan opstellen om de sector te helpen.