Het diner geselecteerd voor Toronto

Boekverfilming naar Canadees festival

De verfilming van het Het diner, de succesroman van Herman Koch uit 2009, is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (5-15 september), het belangrijkste filmfestival van Noord-Amerika. Dat maakt producent Eyeworks dinsdag bekend.

Regisseur en scenarist Menno Meyjes, die jarenlang werkzaam was in Hollywood en daar onder meer meeschreef aan Steven Spielbergs The Color Purple (1985), noemt de uitverkiezing ‘een enorme eer’, en Toronto ‘het belangrijkste publieksfestival ter wereld’.

In Het diner gaan vier mensen een avond uit eten in een restaurant: een Nederlandse politicus, zijn broer en hun vrouwen. Ze praten over alledaagse dingen om te vermijden waar ze het eigenlijk over moeten hebben: een verschrikkelijk misdrijf dat hun kinderen hebben gepleegd. Het boek gaat over de vraag in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je kinderen.

De hoofdrollen in de film worden gespeeld door acteurs Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten.

Het diner, vanaf 7 november in Nederlandse bioscopen te zien, maakt in Toronto kans op de People's Choice Award. Borgman van regisseur Alex van Warmerdam, dat eerder in première ging op het filmfestival van Cannes, is geselecteerd voor het Vanguard-programma, waarin opmerkelijke, eigenzinnige en provocatieve films worden vertoond 

Voor de volledige lijst met geselecteerde films, klik hier.