Herman Kochs Het diner wordt verfilmd

Menno Meyjes als scenarioschrijver en regisseur

Producenten Eyeworks en Inspire Pictures hebben de filmrechten gekocht van Herman Kochs bestseller Het diner. Menno Meyjes, die driemaal als scenarist met Spielberg werkte, zal het script gaan schrijven en de film regisseren. Dat schrijft distributeur van de verfilming Benelux Film vandaag op hun site.

CEO en oprichter van Eyeworks Reinout Oerlemans: 'Na eerdere succesvolle verfilmingen van bestsellers als Komt een vrouw bij de dokter en De gelukkige huisvrouw, ben ik erg blij dat we opnieuw een grote titel als Het diner aan onze filmcatalogus kunnen gaan toevoegen.'

De Nederlander Menno Meyjes is scenarist en regisseur van de film. Meyjes schreef eerder het scenario van Spielbergs The Color Purple, Empire of the Sun en Indiana Jones and the Last Crusade. Voor het scenario van The Color Purple werd Meyjes genomineerd voor een Oscar. Meyjes: 'Ik geloof dat ik al op bladzijde dertig van Het diner dacht dat je van dit boek een film kan maken. Dat het nu echt zover komt, is natuurlijk geweldig.'

In Het diner gaan vier mensen een avond uit eten in een restaurant: een Nederlandse politicus, zijn broer en hun vrouwen. Ze praten over alledaagse dingen om te vermijden waar ze het eigenlijk over moeten hebben: een verschrikkelijk misdrijf dat hun kinderen hebben gepleegd. Het boek gaat over de vraag in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je kinderen.

Het diner was voor Herman Koch de doorbraak naar het grote publiek. De roman werd ruim een half miljoen keer verkocht en het won in 2009 de NS Publieksprijs voor Het Nederlandse boek van het jaar. Het boek verscheen inmiddels in meer dan twintig landen. Ook werd er door Kees Prins een toneelversie van gemaakt, die op dit moment in de theaters te zien is. Kees Prins en Herman Koch waren samen met Michiel Romeyn verantwoordelijk voor het VPRO tv-programma Jiskefet.

Het diner wordt eind 2013 in de bioscopen verwacht.