Het programma van het Toronto International Film Festival (TIFF) is bekendgemaakt. Tijdens het elfdaagse filmfeest, dat 8 september van start gaat, wordt nieuw werk vertoond van onder meer Michael Winterbottom, Francis Ford Coppola en Alexander Payne.

Het TIFF, opgericht in 1976, geldt al jaren als een van de belangrijkste internationale filmfestivals, waarbij de nadruk ligt op Noord-Amerikaanse producties. Voor de grote studio's is Torontoen dé showcase voor potentiële Oscarwinnaars.

De editie 2011 wordt geopend met From the Sky Down, een docu van Davis Guggenheim over het ontstaan van U2's Achtung Baby. De Ierse band zal bij de première aanwezig zijn.

Nog een aantal interessante premières:

The Descendants van Alexander Payne, met George Clooney als huisvader die ontdekt dat zijn comateuze vrouw een buitenechtelijke relatie had.

Trishna van Michael Winterbottom, een hedendaagse remake van de klassieke roman Tess of the d'Ubervilles.

Twixt van Francis Ford Coppola, een gothische horrorfilm met Val Kilmer in de hoofdrol. Coppola heeft opmerkelijke ideeën voor de presentatie van de film - lees er meer over in Wired.

360 van Fernando Meirelles, losjes gebaseerd op het toneelstuk La Ronde van Arthur Schnitzler. Mozaïekfilm met hoofdrollen van Jude Law, Anthony Hopkins en Rachel Weisz.

Moneyball van Bennett Miller, een baseballdrama met hoofdrollen voor Brad Pitt en Philip Seymour Hoffman.

The Lady van Luc Besson, een biopic over activiste en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi , .

Zie voor het complete programma, met beschrijvingen van alle films, de officiële festivalsite.

Cinema.nl is er van 8 t/m 18 september bij in Toronto en doet verslag.