Nieuwe versie Metropolis vanavond in première

Thema-avond rond filmklassieker op ARTE

Maarten van Bracht ,

Na een kostbare en ingewikkelde restauratie gaat de oorspronkelijke versie van Fritz Langs filmklassieker Metropolis (1927) – al ontbreekt nog steeds driehonderd meter film – vanavond in het kader van de Berlinle in première in het Friedrichstadtpalast, maar ze wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Arte.

Aan de uitzending gaat een degelijke Duitse introductie van 25 minuten vooraf . Voor de volhouders wordt aansluitend in Die Reise nach Metropolis uit de doeken gedaan hoe de film werd gerestaureerd. Het traject voert langs Berlijn, Parijs, Moskou en Buenos Aires.

Metropolis is een anti-utopie over stad een (anno 2026) waarin arbeiders zich als slaven in onderaardse fabrieken ophouden, terwijl de rijken in de ‘bovenstad’ een luxe leven leiden. Het is zowel een Teutoons noodlotsdrama als een beklemmende toekomstfantasie die met de voor die tijd modernste technieken, prachtige decors en knappe trucages wordt verbeeld.

De even megalomane als peperdure film trok weinig bekijks en bracht filmmaatschappij UFA aan de rand van faillissement. Hij werd aan Amerika verkocht en dus al snel ingekort. De lange versie werd als verloren beschouwd, totdat vorig jaar in het filmmuseum van Buenos Aires een half uur ‘ nieuw’ materiaal werd ontdekt; een distributeur had destijds tijdig een lange kopie naar Argentinië laten komen.

Thema-avond Metroplis, vanavond van 20:14 tot 0:05 op ARTE.