Fritz Langs Metropolis bijna volledig in ere hersteld

Première gerestaureerde klassieker 12 februari in Berlijn

Een nieuwe gerestaureerde versie van Fritz Langs klassieker Metropolis gaat op 12 februari tijdens het internationale filmfestival van Berlijn in première. De kopie, die vorig jaar in Argentinië werd teruggevonden, omvat bijna alle verloren gewaande delen van de wereldberoemde film.

Lang presenteerde zijn 153-minuten durende magnum opus, de duurste film van zijn tijd, in Berlijn in januari 1927. De originele versie werd slechts een paar maanden gedraaid, maar flopte. De Amerikaanse distributeur Paramount versimpelde destijds de plot en kortte de groteske sciencefictionfilm een halfuur in. De verwijderde scènes leken voorgoed verdwenen. Maar het enige dat nu nog ontbreekt, is een scène waarin een monnik de ondergang voorspelt aan de inwoners van Metropolis.

De nieuwe versie  is maar liefst een half uur langer dan de gerestaureerde film die in 2001 op de Berlinale werd vertoond . Dirigent Frank Strobel en het Berlin Rundfunk Symphony Orchestra zullen in februari de vertoning begeleiden met muziek die is gebaseerd op de originele soundtrack van Gottfried Huppertz.


Scènes uit Metropolis