Verloren gewaande delen van Metropolis terecht

Bijna complete kopie gevonden in Argentinië

Een bijna complete kopie van Fritz Langs meesterwerk Metropolis is na tachtig jaar teruggevonden in Argentinië. Dat meldde de Friedrich-Wilhelm-Murnau Foundation in Wiesbaden donderdag.

De kopie omvat bijna alle verloren gewaande delen van de wereldberoemde film . Een curator van Cinema Museum in Buenos Aires trof de film aan. ‘Bijna alles wat kwijt was is teruggevonden, inclusief twee sleutelscènes,’ aldus Anke Wilkening van de Duitse Murnau Stichting, die nu met de restauratie bezig is.

Lang presenteerde zijn science fiction-film in Berlijn in januari 1927. De originele versie werd slechts een paar maanden gedraaid, maar flopte. Inmiddels is de film wereldberoemd.

De Amerikaanse distributeur Paramount versimpelde destijds de plot en kortte de film een halfuur in. De verwijderde scènes leken voorgoed verdwenen. Maar het enige dat nu nog ontbreekt, is een scène waarin een monnik de ondergang voorspelt aan de inwoners van Metropolis.

Metropolis werd in 1928 naar Buenos Aires geëxporteerd, kennelijk dus wel in een originele versie. De kwaliteit van de gevonden kopie is matig. De film wordt momenteel door de Murnau Stichting gerestaureerd.

Bron: ANP

 

Scène uit Metropolis van Fritz Lang (1927).