Woody Allen ontvangt 5 miljoen euro schadevergoeding

Schikking tussen Allen en American Apparel

Maandagochtend is bekend gemaakt dat regisseur Woody Allen en kledingmerk American Apparel tot een overeenkomst zijn gekomen. De verzekering van het kledingmerk zal Allen 5 miljoen euro schadevergoeding betalen.

In een verklaring liet Allen weten: ‘Ik hoop dat deze uitkomst ertoe leidt dat American Apparel of wie dan ook, nooit meer zoiets zal doen.’ Directeur van American Apparel, Dov Charney reageerde door te zeggen dat de schikking niet zijn keuze was, maar dat hij hiertoe gedwongen werd door de verzekering van zijn bedrijf.

Woody Allen klaagde American Apparel aan omdat het kledingmerk vorig jaar zonder toestemming billboards met Allens zijn afbeelding erop heeft verspreid in New York en Hollywood. Op enkele billboards waren afbeeldingen van Allen uit de film Annie Hall (1977) geplaatst, waarin hij is verkleed als een orthodoxe Jood. Niet alleen het gebruik van de afbeeldingen zonder zijn toestemming maakte Allen woedend, maar ook de nadruk op zijn Jjoodse afkomst. Allen noemde de campagne dan ook ‘vuil en van slechte kwaliteit’ en eiste een schadeclaim van 10 miljoen euro.

De advocaten van American Apparel reageerden verontwaardigd op deze eis en lieten weten dat Allen met zijn veelbesproken liefdesleven geen al te beste reputatie heeft en daarom geen 10 miljoen euro waard is. Ze dreigden met modder te gooien in de rechtszaak en Allens ex-vrouw Mia Farrow en huidige vrouw Soon-Yi Previn (ooit de geadopteerde dochter van Allen en Farrow) op te roepen als getuigen om Allens besmette reputatie aan te tonen.

Woody Allen heeft sinds de jaren ’60 geen reclames meer gedaan en heeft, naar eigen zeggen, zo de controle over zijn reputatie gehouden, wat belangrijk is geweest voor zijn succes.

Directeur Charney voegde aan zijn verklaring toe:’ We wilden nooit meneer Allens eer aantasten, ik heb respect voor hem. Hopelijk ontmoeten we elkaar ooit in vriendelijkere omstandigheden.’