Woody Allen wint eerste ronde in rechtszaak

Reclamecampagne American Apparel ranzig

Regisseur Woody Allen heeft de eerste ronde gewonnen in een rechtszaak tegen het kledingmerk American Apparel, dat ongevraagd billboards met Allens afbeelding erop heeft verspreid. Allen hoeft van de rechter zijn privéleven niet te verdedigen en hoeft niet te bewijzen dat de reclamecampagne onder de gordel is. Of zoals Allen het zelf noemt: ‘dat de reclamecampagne vuil, ranzig en zonder kwaliteit is.’

Één van de billboards toonde een afbeelding van Allen uit de film Annie Hall (1977), waarop hij zich heeft verkleed als chassidische Jood. Deze billboards hebben een week in New York en Hollywood gehangen en de afbeeldingen verschenen ook op het internet, met de naam van het kledingmerk eronder. De advocaten van Allen noemden de reclame smakeloos en hebben een schadeclaim geëist van 10 miljoen dollar.

American Apparel vindt dit bedrag te hoog, omdat zij Allen lang geen tien miljoen waard vinden. Om dit te bewijzen, dreigden de advocaten van het kledingmerk de vuile was van Allen buiten te hangen tijdens een eventuele rechtszaak. Allen vindt dat zijn veelbesproken liefdesleven en seksschandalen echter niet relevant zijn in deze zaak. De rechter heeft hem hier nu dus gelijk in gegeven.