Reeks aan filmprijzen uitgereikt

BIFA’s, IDA Awards, European Film Award

Er zijn weer een hoop films in de prijzen gevallen de afgelopen dagen. Naast de Britse prijzen voor onafhankelijke films (BIFA’s) zijn ook de IDA Awards voor beste documentaires uitgereikt. Daarnaast zal FIPRESCI, de internationale federatie van filmjournalisten, aanstaande zaterdag tijdens de European Film Awards Ceremony een prijs overhandigen aan de Poolse filmmaker Andrzej Wajda.

BIFA Awards
Moon en Fish Tank zijn de grote winnaars van The British Independent Film Awards (BIFA’s), die zondagavond zijn uitgereikt. Moon kreeg de prijs voor beste Britse onafhankelijke film en regisseur Duncan Jones ontving The Douglas Hickox Award voor beste debuterende regisseur. Moon gaat over een astronaut die gestationeerd is op de maan en langzaam gek wordt.
Filmmaker Andrea Arnold van Fish Tank won de prijs voor beste regisseur. Fish Tank verhaalt over het meisje Mia (Katie Jarvis) die moet omgaan met de nieuwe vriend van haar moeder. Jarvis kreeg de award voor meest belovende nieuwkomer.

De volledige lijst met winaars

IDA Documentary Awards
De documentaire Anvil! The Story of Anvil heeft de prijs voor beste lange documentaire gewonnen tijdens de awardceremonie van het IDA (International Documentary Association). De film van Sacha Gervasi, over twee mannen van middelbare leeftijd die met hun heavy metal band Anvil ervan dromen om wereldberoemd te worden (ondanks dat zij steeds teleurstellingen moeten verwerken), nam het onder andere op tegen de Nederlandse documentaire Diary of a Times Square Thief van Klaas Bense. Documentairemaker Errol Morris werd geëerd met een Career Achievement Award.

De volledige lijst met winnaars

FIPRESCI-prijs
De Poolse filmmaker Andrzej Wajda krijgt aanstaande zaterdag tijdens de European Film Awards Ceremony de FIPRESCI -prijs voor zijn film Tatarak (Sweet Rush). De film gaat over de vrouw van een dokter in een klein plaatsje, die niet weet dat zij ongeneselijk ziek is. Ze ontmoet een jongeman waar ze gefascineerd door raakt.