Fish Tank en Moon maken kans op BIFAs

Daniel Day-Lewis krijgt oeuvreprijs

De nominaties voor de twaalfde British Independent Film Awards (BIFAs) zijn bekend gemaakt. De film Fish Tank is koploper met acht nominaties, gevolgd door Moon met zeven nominaties. Acteur Daniel Day-Lewis zal een speciale prijs krijgen voor zijn bijdrage aan de Britse cinema.

Fish Tank van regisseur Andrea Arnold is genomineerd in de categorie beste onafhankelijke Britse film. Arnold heeft een nominatie voor de prijs van beste regisseur. Hoofdrolspeelster Katie Jarvis maakt kans op de prijs voor beste actrice en meest belovende nieuwkomer. Jarvis speelt in Fish Tank een meisje die verliefd wordt op de nieuwe vriend (Michael Fassbender) van haar moeder ( Kierston Wareing). Fassbender is genomineerd voor beste mannelijke bijrol en Wareing is genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol.

Ook de film Moon van Duncan Jones maakt kans op de prijs voor beste onafhankelijke Britse film. Jones is zowel genomineerd voor de award van beste regisseur als beste regiedebuut (The Douglas Hickox Award). Hoofdrolspeler Sam Rockwell, die in de film een astronaut speelt die op de maan zijn dubbelganger tegenkomt, heeft een nominatie voor de prijs van beste acteur. Fish Tank en Moon draaien op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

De Britse acteur Daniel Day- Lewis krijgt The Richard Harris Award uitgereikt voor zijn bijdrage aan de Britse cinema. Day-Lewis speelde onder andere in There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007) en Gangs of New York (Martin Scorsese, 2002). Begin 2010 is hij opnieuw op het witte doek te zien in de musicalfilm Nine van Rob Marshall , een remake van 8½ van Federico Fellini.

De BIFAs worden op 6 december uitgereikt in Londen.

Klik hier voor de volledige lijst met nominaties