De Punt best bekeken telefilm

Film trok 802.000 kijkers

De telefilm De Punt, die afgelopen zondag werd uitgezonden door de Evangelische Omroep, is de best bekeken telefilm ooit en versloeg zelfs het kijkersaantal van Studio Sport. In de tien jaar dat het Telefilmproject bestaat, hield nog geen enkele film meer dan 802.000 kijkers aan de buis gekluisterd.

De Punt gaat over de tweede treinkaping door Molukse jongeren in 1977, bij het Drentse dorpje de Punt. Bij deze kaping, die 20 dagen duurde, kwamen 2 gegijzelden en 6 kapers om het leven, toen Nederlandse mariniers het vuur openden op de trein. Rode draad in de film De Punt is het geven van een gezicht aan de enige vrouwelijke kaper. Tijdens een televisieprogramma gaan de overlevenden van de kaping en familie van de gestorven kapers in gesprek met minister Van Agt (Kees Hulst) en premier Den Uyl (Jaap Spijkers). Er wordt teruggeblikt op de kaping, het motief van de Molukse kapers en de reactie van de Nederlandse overheid. De verboden liefde tussen de vrouwelijke kaper Noor ( Terence Scheurs) en medekaper Koen (Gerson Oratmangoen) geeft een romantische draai aan de film. Acteur Anis de Jong speelt de vader van Noor.

De film De Punt is geregisseerd door Hanro Smitsman, die in 2007 een Gouden Beer won voor de korte film Raak. Vorig jaar maakte hij de telefilm Skin. De Punt is volgens de makers fictief, maar gebaseerd op feiten. Hoewel de hoofdpersonages gespeeld worden door professionele acteurs, zijn de bijrollen weggelegd voor amateurs.

Het Telefilmproject is een samenwerking van de publieke omroep en onafhankelijke producenten. Ze worden gesponsord worden door het CoBo en het Stimuleringsfonds. Elk jaar worden er 12 filmplannen uitgekozen, waarvan er uiteindelijk zes gerealiseerd worden en een vertoning krijgen op televisie.

De aankomende weekenden worden de laatste twee telefilms van dit seizoen uitgezonden. Op 10 mei is Julia’s Hart (Peter de Baan) te zien en op 16 mei Stella’s Oorlog (Diederik van Rooijen).