Skin wint MovieSquad Award NFF 2008

Telefilm Hanro Smitsman favoriet bij jongerenjury

De telefilm Skin van Hanro Smitsman heeft de MovieSquad Award NFF 2008 gewonnen. Dat maakte de jongerenjury van het Nederlands Film Festival dinsdagavond bekend tijdens de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. De jury bestond uit 5 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar. Zij kozen de winnaar uit 10 films uit het hoofdprogramma van het festival. De jury nomineerde naast de winnende film ook Vox Populi (Eddy Terstall, 2008) en Het Zusje van Katia (Mijke de Jong, 2008).

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 2.000,-. Dit bedrag is bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen. Tevens wordt de film opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor jongeren of in de Filmeducatie dvd collectie.

De telefilm Skin is het speelfilmdebuut van regisseur Hanro Smitsman, en vertelt over een jongen die na de dood van zijn moeder met zijn Joodse, getraumatiseerde vader breekt, en aansluiting vindt bij een groepje skinheads. Eerder won Smitsman een Gouden Beer met zijn korte film Raak. 

Het juryrapport luidde als volgt: ‘Het begin van de jaren 1980, met de haardracht, brommers en troosteloze bebouwing, vormt het decor van een sterk geacteerd gezinsdrama – de nog vrij onbekende Robert de Hoogh zet een verrassend veelzijdige en sympathieke Frankie neer.’