Als er iets aan de reeks Telefilms dit jaar opvalt is dat het thematisch allemaal weinig met elkaar te maken heeft. Technisch ziet het er fraai uit, maar inhoudelijk valt er hier en daar wel wat op af te dingen. Weinig ambitieus (Taartman) of juist te ambitieus (Stella’s oorlog); hoe dan ook, de meeste films weten niet te verrassen. En dat is toch juist waar je bij een Telefilm op hoopt.

Regie: Joram Lürsen; scenario: Frank Ketelaar

Synopsis: Suzanne (40+) wil iets terugdoen voor de maatschappij en besluit coach te worden van 16-jarige Marokkaanse jongen. Kost haar een boel, maar levert ook wel wat op.
   
Oordeel: Vertolking van Suzanne door actrice Anneke Blok ligt in het verlengde van wat ze liet zien in Alles is liefde, dat ook werd geregisseerd door Joram Lürsen. Weinig verrassend derhalve (ook de plot is voorspelbaar), maar prettig geacteerd en met vaart gefilmd.

Quote: ‘Die jongen is 16 toch ? Testosteron spettert in het rond telkens als hij met zijn ogen knippert.’

Regie: Annemarie van de Mond; scenario: Pieter Bart Korthuis

Synopsis: Het zit banketbakker Ben van Bommel (dat zijn een boel b’s!) niet mee. Hij heeft ontevreden vrouw, belastingschuld, en geen enkele daadkracht. En dan vraagt ‘goede vriend’ hem of hij pakketje drugs wil afleveren.
   
Oordeel: Ongelukkige mengeling van slapstick, thriller, en drama, waardoor de film op alle fronten net niet weet te overtuigen. Wel een mooie rol van Jaap Spijkers als de belaagde banketbakker.

Quote: ‘Mijn eigen keten kwaliteitspatisserie. Maar dan hip.’ ‘Zoals Multivlaai?’ ‘Ja. Maar dan hip.’

Regie: Remy van Heugten; scenario: Luuk van Bemmelen

Synopsis: Toekomst ziet er voor visserszonen Hans en Stijn slecht uit, totdat ze vaatje opvissen dat tot aan de rand gevuld is met cocaïne .

Oordeel: Sterk speelfilmdebuut van Van Heugten. Verhaal ontspoort wat aan het einde, maar tot die tijd hebben we spannende, goed geacteerde en vooral bijzonder fraai vormgegeven film (camera: Mark van Aller) gezien.

Quote: ‘Blijf je nog vissen?’ ‘Dat hangt van de bank af, hè.’

Regie: Hanro Smitsman; scenario: Sylvia Pessireron en Carel Donck

Synopsis: Dertig jaar na treinkaping bij De Punt (in Drenthe ) worden diverse betrokkenen bij elkaar gebracht voor discussieprogramma op televisie. Daar komen een boel herinneringen los.
   
Oordeel: Historische film schiet onafgebroken heen en weer in de tijd, en volgt nogal wat lijntjes, maar regisseur Smitsman (Raak, Skin) houdt de touwtjes strak in handen. Toch is het geheel minder dan de som der delen.

Quote: ‘Als jullie me doodschieten, dan ga ik bij jullie spoken. Dan laat ik jullie niet meer met rust.’

Regie: Peter de Baan; scenario: Ger Beukenkamp en Mirjam Oomkes

Synopsis: Verlegen Thomas verliest zijn soul mate aan auto- ongeluk, maar weigert haar op te geven. Als hij hoort dat haar hart wordt getransplanteerd, gaat hij op zoek naar de gelukkige ontvanger. Om te kijken of Julia’s hart hem herkent.

Oordeel: Charmante, maar overvolle film – een hele ris wetenschappers komt opdraven en geeft commentaar – die maar niet kan kiezen. Het tamelijk vergezochte verhaal wordt dan weer dramatisch, dan weer kolderiek verteld. De kijker vaak in verwarring achterlatend.

Quote: ‘Julia is haar hart kwijt. En jij, jij je hoofd!’

Regie: Diederik van Rooijen; scenario: Hugo Heinen

Synopsis: Broer van Stella sneuvelt tijdens vredesmissie in Uruzgan, en echtgenoot Jur komt gebroken terug. De officiële lezing is dat haar broer bij een bermbom omkwam, maar Stella heeft twijfels.
   
Oordeel: Ambitieus project grijpt steeds iets te hoog, waardoor de film er niet in slaagt je bij de lurven te grijpen. Hoe hard hoofdrolspeelster Maartje Remmers ook rondrent in haar gifgroene trainingspak.

Quote: ‘Hee broertje, ik ga erachter komen wat er met jou is gebeurd. In die kutwoestijn.’

De Telefilms van 2009 worden dit voorjaar uitgezonden op Nederland 2:

Coach, 12 april, 20.15 uur
Taartman, 19 april, 20.15 uur
Witte vis, 26 april, 20.15 uur
De Punt, 3 mei, 20.15 uur
Julia's hart, 10 mei, 20. 15 uur
Stella's oorlog, 16 mei, 22.45 uur

De Telefilms zijn hier na uitzending twee weken online te bekijken.