Dossier over de 61ste editie van het Filmfestival van Berlijn. De belangrijkste competitie is opnieuw een mengelmoes van engagement, kunstzinnige producties, een enkel debuut, en films uit Hollywood, die traditiegetrouw de grootste sterren naar Berlijn voeren.

Prijzen 61ste Berlinale uitgereikt


Het Iraanse familiedrama Nader and Simin: a separation heeft zaterdag op het internationale filmfestival van Berlijn een Gouden Beer gewonnen. De film van regisseur Asghar Farhadi was voorafgaand aan de 61e editie van het evenement al de favoriet.
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Oude rotten vernieuwen 3D-cinema


Driedimensionale film krijgt in Berlijn een extra impuls. Oude rotten Werner Herzog, Wim Wenders en Michel Ocelot tasten daarbij de mogelijkheden van de hedendaagse technieken af.
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Regisseur Cyril Tuschi over de veelbesproken docu


Het is de eerste vraag die regisseur Cyril Tuschi krijgt na de wereldpremière van zijn documentaire Khodorkovsky. Was je niet bang, na de recente gebeurtenissen? Snel praat de regisseur er overheen: ‘Je moet het allemaal niet overdrijven’, zegt hij. ‘Ik wil met mijn film geen muren optrekken , maar bruggen bouwen.’ Toeval of niet, er is wel een man ­– in pak en lange jas – die de zaal goed in de gaten houdt.
klik hier om het volledige artikel te lezen

Protest tegen Iran beheerst de Berlinale


De Iraanse filmmaker Jafar Panahi werd vorige maand veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en hij kreeg twintig jaar een beroepsverbod opgelegd wegens ‘propaganda tegen het systeem’, vanwege een film waaraan hij werkte. Het filmfestival protesteert op meerdere manieren tegen zijn gevangenschap.
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Pierre Bokma over Schlafkrankheit


Zaterdag ging op de Berlinale Schlafkrankheit in première, met Pierre Bokma. Over leven zonder wortels en het nut van hulp in Afrika. ‘Als mensen zich verloren voelen bij deze film, is dat de verlorenheid van de hoofdpersoon.’
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Nieuwe film Coen Brothers opent Berlijn


Berlijn staat vanaf donderdagavond weer in het teken van de film. Tot en met 20 februari worden tijdens het 61e filmfestival ongeveer vierhonderd films uit 58 landen vertoond. Tot de zestien films die meedingen naar de Gouden Beer, behoort Schlafkrankheit van de Duitse regisseur Ulrich Köhler, waarin de Nederlandse acteur Pierre Bokma de hoofdrol speelt.
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Wereldpremière voor Nederlandse docu

Voor de poëtische documentaire De Engel van Doel volgde Tom Fassaert vijf jaar een Belgisch dorp dat voor zijn ogen afbrokkelde. De film gaat dinsdag 15 februari in wereldpremière in Berlijn. In het voorjaar zal de film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Gestolen documentaire toch in première


De documentaire Chodorkovski is vlak voor de wereldpremière op het filmfestival van Berlijn gestolen. De Duitse filmmaker Cyril Tuschi werkte jaren aan de documentaire over de veroordeelde oud-olietycoon Maikel Chodorkovski, die al jaren vastzit in Rusland.
 Een eerdere versie van de documentaire was al naar het festival gestuurd, waardoor de film volgende week alsnog in première gaat.
Klik hier om het volledige artikel te lezen