Gestolen documentaire toch in première in Berlijn

Chodorkovski van Cyril Tuschi ligt politiek gevoelig

De documentaire Chodorkovski is vlak voor de wereldpremière op het filmfestival van Berlijn gestolen. De Duitse filmmaker Cyril Tuschi werkte jaren aan de documentaire over de veroordeelde oud-olietycoon Maikel Chodorkovski, die al jaren vastzit in Rusland. Eerder was er al beeldmateriaal uit een hotelkamer op Bali gestolen. Een eerdere versie van de documentaire was al naar het festival gestuurd, waardoor de film volgende week alsnog in première gaat.

De documentaire vertelt hoe de voormalig rijkste man van Rusland in 2003 veroordeeld werd voor belastingontduiking. Volgens The Guardian had Chodorkovski felle kritiek op toenmalig president Poetin. Het oliebedrijf Joekos waar Chodorkovski topmanager van was, is nu in handen van de staat. In de documentaire komen veel mensen aan het woord, waaronder Chodorkovski zelf, zijn ex-vrouw, zijn moeder en zijn zoon.

Dat de documentaire politiek gevoelig ligt is bekend, maar regisseur Tuschi is erg geschrokken van het feit dat misschien de Russische geheime dienst achter de inbraken zit.

Tegenover de Süddeutschezeitung zei de inmiddels ondergedoken regisseur: ‘Het is zoals een slechte thriller. Iemand probeert me bang te maken en ik moet toegeven dat dit lukt’. De Duitse politie spreekt van ‘zeer professionele inbrekers’.