Nieuwe film Coen Brothers opent filmfestival Berlijn

61ste Berlinale vanavond van start

Berlijn staat vanaf donderdagavond weer in het teken van de film. Tot en met 20 februari worden tijdens het 61e filmfestival ongeveer vierhonderd films uit 58 landen vertoond. Tot de zestien films die meedingen naar de Gouden Beer, behoort Schlafkrankheit van de Duitse regisseur Ulrich Köhler, waarin de Nederlandse acteur Pierre Bokma de hoofdrol speelt.

De openingsfilm is dit jaar de western True Grit van de Amerikaanse broers Joel en Ethan Coen. Naar schatting 1600 mensen zullen de film bekijken, die voor tien Oscars is genomineerd, maar in Berlijn niet meedingt naar de Gouden Beer. De broers Coen zullen daarbij aanwezig zijn, evenals hoofdrolspelers Jeff Bridges, Josh Brolin en Hailee Steinfeld. De film is een remake van de gelijknamige film uit 1969, waarin de befaamde westernacteur John Wayne zijn enige Oscar verdiende.

Wereldpremière
Van de zestien films die aan de strijd om de Gouden Beren meedoen, beleven er dertien in de Duitse hoofdstad hun wereldpremière. Schlafkrankheit heeft concurrentie van films uit onder meer Iran , de Verenigde Staten, Hongarije en Groot-Brittannië. Bokma speelt ontwikkelingswerker Ebbo Velten die in het Afrikaanse land Kameroen een centrum voor slaapziekte leidt. Zijn vrouw wil terug naar Duitsland, naar hun 17-jarige dochter die daar in een internaat zit. Velten moet een keuze maken tussen Afrika en Duitsland. De film komt deze zomer in Nederland uit.

Niet alleen de broers Coen komen naar Berlijn, ook popster Madonna luistert het festival op . Zij wil voor een uitverkoren kring van filmverhuurders drie minuten van haar tweede speelfilm W.E. tonen.

Optreden
Die gaat over de liefde tussen de Britse koning Edward VIII en de tweemaal gescheiden Wallis Simpson, die er eind 1936 toe leidde dat Edward afstand deed van de troon die hij begin dat jaar had beklommen. Het is onduidelijk of Madonna optreedt of dat haar fans genoegen moeten nemen met een blik op haar bij haar hotel.

De jury staat dit jaar onder leiding van actrice Isabella Rossellini, dochter van regisseur Roberto Rossellini en actrice Ingrid Bergman. De Iraanse regisseur Jafar Panahi zou ook in de zitting zitten, maar zit wegens zijn kritiek op het islamitische regime gevangen. Zijn plaats is symbolisch onbezet gelaten.

Bron: ANP