Titane van de Franse regisseur Julia Ducournau is de verrassende winnaar geworden van de Gouden Palm. Dat maakte juryvoorzitter Spike Lee bekend tijdens de slotavond van het filmfestival van Cannes.

Dat Titane de Gouden Palm ging winnen was voor de aanwezigen in het festivalpaleis al lang voor de officiële uitreiking duidelijk: een zenuwachtige Spike Lee noemde aan het begin van de avond per ongeluk de titel van de film toen hem gevraagd werd 'de winnaar van de eerste prijs' bekend te maken. De presentatrice doelde met 'eerste' op de volgorde van uitreiking, wat door Lee niet werd begrijpen.

Bekijk hieronder de beelden

Titane gaat over de androgyne Alexia, die sinds een auto-ongeluk een stuk titanium in haar hoofd heeft zitten. Na een woeste ontmoeting met een auto raakt ze zwanger en ondertussen blijkt ze ook nog een seriemoordenaar, die op de vlucht voor de politie verandert in een jongen.

Onze recensent Gerhard Busch plaatste de film in zijn persoonlijke top tien en omschreef Titane als volgt: 'Over the top, soms zelfs losgeslagen, maar nooit saai of ongeloofwaardig (binnen dat universum) en volgens de maakster een ‘love story’. Voor de filmkenners: Cronenberg meets Tsukamoto. Met een heleboel Ducournau!'

Titane is pas de tweede speelfilm van de 37-jarige Julia Ducournau, die vijf jaar geleden furore maakte met Raw, een verfrissende en volstrekt eigenzinnige mix van body horror en coming of age-film. In Cannes ontving ze voor die film in 2016 de FIPRESCI Award (de prijs van de filmkritiek). 

In Nederland zal de film vanaf 26 augustus in de bioscoop te zien zijn.

Een overzicht van alle winnaars

Palme d’Or: Titane van Julia Ducournau
Grand Prix: Un héros van Asghar Farhadi en Hytti nro 6 van Juho Kuosmanen
Juryprijs: Memoria van Apichatpong Weerasethakul en Ha’berech van Nadav Lapid
Beste regisseur: Leos Carax (Annette)
Beste scenario: Drive my Car (Ryusuke Hamaguchi)
Beste actrice: Renate Reinsve (The Worst Person in the World)
Beste acteur: Caleb Landry Jones (Nitram)

Camera d'Or (beste debuutfilm in alle competities): Murina van Antoneta Alamat Kusijanovic

Meer over Titane