Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Caleb Azumah Nelson, Margaret Kennedy en Rashid Khalid.

Caleb Azumah Nelson
Kleine werelden

Kleine werelden (Querido), de tweede-ling van Caleb Azumah Nelson, is een loepzuivere muziekroman. Omdat muziek er een hoofdrol in speelt, allereerst. De zeventienjarige verteller, Stephen, droomt van een leven als jazzmuzikant, terwijl jeugdvriendin en soulmate Del, op wie hij intens verliefd wordt, een beginnende dj is. En alles, van hun aarzelende romance tot de worstelingen van zwart-zijn in de Londense wijk Peckingham of Stephens kibbelrelatie met zijn vader, wordt begeleid door een (op Spotify te vinden) soundtrack vol Coltrane, J Dilla of Gyedu-Blay Ambolley. Maar bovenal ademt  Azumah Nelsons próza muziek. Wanneer hij zinsneden als refreintjes laat terugkeren (‘Aangezien dansen het enige is wat het gros van onze problemen kan oplossen…’), je meevoert op die swingend lyrische vertelstem.

(Dirk-Jan Arensman)

Margaret Kennedy
Picknick bij maanlicht

Het is zomer in Cornwall en het pension van de familie Siddal is volgeboekt. De oorlog is net voorbij en er wordt voorzichtig weer vakantie gevierd. Wat nog niemand weet is dat de klif waarop het pension staat over een paar dagen zal instorten. Margaret Kennedy begint het verrukkelijke Picknick bij maanlicht (Atlas Contact) met deze omineuze aankondiging. Daarna neemt ze ons mee naar het pension, waar de verwende kinderen Gifford een bondgenootschap sluiten met de sjofele meisjes Cove (‘lang en bleek, als planten die in het donker zijn gekweekt’), waar echtelieden ruzie maken en het overwerkte personeel roddelt over de gasten. Zij verkeren in zalige onwetendheid over het naderend onheil, wij tellen af. Een volmaakt zomerboek.

(Katja de Bruin)

Rashid Khalidi
De honderdjarige oorlog tegen Palestina

Het 75-jarig bestaan van de staat Israël kan niet gevierd zonder aandacht voor die andere staat waarop al net zolang is gewacht. In De honderdjarige oorlog tegen Palestina (De Bezige Bij) beschrijft hoogleraar geschiedenis aan Columbia Rashid Khalidi, een nazaat van de burgemeester van Jeruzalem rond 1900, die uitblijvende staat overtuigend in termen van kolonialisme en zes ‘oorlogsverklaringen’ tegen de Palestijnen. Van Herzls Der Judenstaat via de Balfourverklaring (1917), de Nakba (1948) en opeenvolgende oorlogen naar de uitzichtloosheid van nu: dreigende annexatie van de West Bank en, dankzij Trump en Netanyahu, de ‘tweestatenoplossing’ als een definitief dode letter. Constante: het permanent negeren, schofferen en onderdrukken van de Palestijnen.. Medeschuldig (‘ideologisch bankroet’) zijn PLO, Fatah en Hamas.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?