Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Alessandro Baricco, Thomas Korsgaard en Marcel van Engelen.

Alessandro Baricco
Abel

Wie het onuitstaanbaar pretentieus vindt dat Alessandro Baricco het zelf ‘een metafysische western’ noemt en cowboys soepeltjes Aristoteles laat citeren, kan Abel (De Bezige Bij) waarschijnlijk beter ongelezen laten. Voor liefhebbers van de Italiaan is er weer veel te genieten in dit verhaal over een 27-jarige revolverheld. De kleinsteedse sheriff werd een legende toen hij een overval verijdelde door met twee revolvers tegelijkertijd verschillende doelen te raken, een manoeuvre die ‘de Mysticus’ wordt genoemd. Hij is hopeloos verliefd op de raadselachtige Hallelujah Wood, wier terugkerende verdwijningsacts hem pijnlijk herinneren aan hoe zijn moeder haar gezin ooit in de steek liet. En een gebrek aan ouderwetse wildwestavonturen wordt ruimschoots gecompenseerd met prikkelende filosofische overpeinzingen en bedwelmend welluidende zinnen.

(Dirk-Jan Arensman)

Thomas Korsgaard
Mocht er iemand langskomen

Je zou enigszins vermoeid kunnen raken van de zoveelste Scandinavische trilogie die gebaseerd is op het leven van de auteur, maar sla Mocht er iemand langskomen (Ambo|Anthos) van Thomas Korsgaard (1995) open en je bent verkocht. Tue woont op een afgelegen boerderij, met een onvoorspelbare, agressieve vader en een depressieve, gokverslaafde moeder. De armoede waarin Tue en zijn broertje en zusje opgroeien is van een zeldzame naargeestigheid. In de stal ligt een berg dode dieren weg te rotten, fatsoenlijk eten komt er nooit op tafel en op school is hij met zijn voddige kleren en hoofd vol luizen een outcast. Maar Tue weet niet beter en maakt met rauwe humor het beste van zijn waardeloze kloteleven.

(Katja de Bruin)

Marcel van Engelen
De stad

Hele wijken gesloopt voor nieuwbouw, de binnenstad volgezet met kantoren, ontsloten door snelwegen waarlangs naar randgemeenten verhuisde bewoners zich richting werk begeven. Het inwonertal gedaald tot een half miljoen. Allemaal niet gebeurd, mede dankzij het verzet van de Amsterdammers. De hoofdstad was arm, maar het zou verkeren. Inmiddels komt de miljoenste inwoner in zicht dreigt Amsterdam aan het deze eeuw ingezette (economisch) succes ten onder te gaan. Wie had dat destijds kunnen bedenken? Slopend massatoerisme, immense verkeersdrukte, bevoordeelde expats, segregatie, verdringing door gentrificatie, ontoegankelijk voor leraren, zorgers en politiemensen. Hoe nu verder? De stad. Het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag (De Bezige Bij) van journalist Marcel van Engelen biedt een uitstekend overzicht.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?