maandagetalage
Spaanse zon
In deze herhaling van Gort over de grens, bezoekt wijnboer Ilja Gort de Spaanse regio La Mancha. Gort legt uit waarom juist die wijnen hem zo zijn bijgebleven.
Gort over de grens
NPO 2 xx.xx-xx.xx
De handgeplukte druif van wijnboer Juan uit het Spaanse plaatsje Quero vlakbij Toledo valt in goede aarde bij wijnboer Ilja Gort. ‘Harde schil, stevig, en een aangenaam zoete smaak,’ aldus de wijn liefhebbende presentator van de televisieserie Gort over de grens. Zijn witte klassieke cabrio, een Fiat Pininfarina, brengt Gort in aflevering vijf (een herhaling uit 2019) naar de wijnbuik van Spanje: La Mancha, waar grote hoeveelheden wijn worden geproduceerd. Maar Gort zoekt, zoals de kijker dat van hem gewend is, juist de kleinschaligheid op. De traditionele makers, degenen die tegen de commerciële stroom in produceren. ‘Traditionele wijnen moet je koesteren,’ licht Gort nu toe. ‘De wijnen uit deze regio zijn van oudsher rijk, vol, en zon doorstoofd. De internationale smaak daarentegen is lichter. Wijnboeren passen daarom hun technieken aan om zo een lichte smaak te bewerkstelligen. Druivenstruiken worden bijvoorbeeld op een manier gesnoeid waardoor de bladeren groter zijn en de struik minder zonuren pakt. Dat heeft effect op de smaak. Bijvoorbeeld omdat er minder suiker in zo’n druif zit. Of er wordt eerder geoogst. Zelfs biologische wijnboeren maken hierin een draai. Aan de andere kant pakt de nieuwe methoden wel goed uit voor witte Spaanse wijnen. Door al die zonuren waren die voorheen vaak log. Nu zie je een mooie ontwikkeling van witte wijnen, zoals de Verdejo.’