VPRO Gids 9

4 maart t/m 10 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Welsh terriër

Bedankt voor de prachtige illustraties van Monique Wijbrands in VPRO Gids #7 (‘Samen voor ons allen’). Kleurrijk en trefzeker. Nog nooit eerder een Welsh terriër zo treffend afgebeeld gezien. Hulde!

ELINE TAKKEN-VEENHOF, VEENENDAAL

Gebroken spiegels

 

In 1984 zag ik de film Gebroken spiegels van Marleen Gorris in de (niet meer bestaande) Amsterdamse bioscoop Alhambra (VPRO Gids #6, ‘Mannenblik op oneindig’). De zaal zat bomvol. Na afloop werd er door iedereen geapplaudisseerd, iets wat ik nooit meer heb meegemaakt in een bioscoop. Het was erg ontroerend.

 

FLIP BUTER, AMSTERDAM

Samen duurzaam? (2)

 

Het betoog van de heer Kort (‘Forum’ #8) lijkt in eerste instantie genuanceerd en onderbouwd, maar wat zegt hij nu eigenlijk? Plaatselijke initiatieven tot verduurzaming zijn niet de juiste weg, want dat is ‘aangetoond’. Ze vormen misschien zelfs een groot gevaar, want straks valt de maatschappij nog uit elkaar. Nee, echte verandering begint bij de politiek. Gewoon afwachten dus. Weet u waar onze politiek op wacht trouwens? Op de politiek van de EU, die op haar beurt weer wacht op de politiek van pak hem beet de VS en China. En ondertussen wachten die allemaal af wat het volk wil. Misschien zijn die lui die in de tussentijd lokale initiatieven ontplooien dan toch zo gek nog niet.

 

ARNOLD OBDEIJN, AMSTERDAM

Samen duurzaam? (3)

Heerlijk, van die studies die ons ontslaan van onze eigen verantwoordelijkheid. I just love it. Vliegvakanties, wintersporten, fourwheeldrives, holadiee! Wat tonen ze nou eigenlijk aan? Dat mensen gewoon klootzakken zijn. Albert Kort wil dat graag zo houden.

RUDOLF HULSHOF

Taliban (3)

Wat een prachtige, hartverscheurende serie heeft Thomas Erdbrink gemaakt. Tijdens de laatste aflevering van Onze man bij de Taliban was hij niet de enige die met tranen in de ogen op de bank zat. Al die Afghanen, vrouwen en ook mannen, die nu een zwart gat ingezogen zijn. Een gat zonder muziek, zonder hoop, zonder onderwijs. Is er iemand bij de Navo of in het Witte Huis die zich afvraagt: ‘My God, what have we done?

DANIELLE DE CALONNE, AMERSFOORT

Deense films

Wat is dat toch met die Deense films? Hoe komt het dat ze in Denemarken inmiddels een traditie hebben van bijzondere films van hoog niveau? Ik krijg er de vinger niet achter. Zojuist hebben wij A Perfect Normal Family gezien en voor de zoveelste keer stelden we onszelf bovenstaande vraag. Is de volksaard zo anders dan de onze? Kunnen Deense acteurs daardoor geloofwaardiger rollen neerzetten dan Nederlandse? Of kijken wij te subjectief en te bevooroordeeld naar onze Nederlandse (top)acteurs die goed acteren? Maar dat is ’t hem nu juist: ze acteren! Misschien dat er reacties komen die dit fenomeen helpen verhelderen. Dat ze in Denemarken een veel groter budget zouden hebben, wil er bij mij niet in. En zelfs al zou dit wel zo zijn, dan nog blijven bovenstaande vragen daarmee onbeantwoord.

WIM VENDERBOSCH, AALTEN

Pareltjes

Ik ben elke week blij met de ondemandpagina in de VPRO Gids. Hierdoor heb ik al menig pareltje kunnen vissen uit het onafzienbare aanbod van films en series op streamingplatforms als Netflix. Dank daarvoor.

ROSEMARIE POLS, DELFT