VPRO Gids 8

25 februari t/m 3 maart
Pagina 10 - ‘De verhalen achter de brieven’
papier
10

De verhalen achter de brieven

Elja Looijestijn

De brievenrubriek ‘Achterwerk’ wist een legendarische status te bereiken. Maar wat gebeurde er met de schrijvers nadat ze op de achterkant van de VPRO Gids hadden gestaan? We verzamelden de mooiste verhalen voor een nieuwe podcast.

Op de achterpagina van de VPRO Gids in mei 1976 stond een bericht van redacteur Nelleke van der Drift: ‘Maar nu Achterwerk. Wat komt daar op te staan? Misschien een mooi spannend verhaal. Of een gekke tekening. Of een strip. Of wat je zelf hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een gekke droom. Of toen je in het ziekenhuis lag. Of wat je op televisie hebt gezien. Alles wat je zelf hebt meegemaakt dus. Of wat je mooi vindt. Dat mag je opsturen naar Achterwerk. En dan zoeken wij hier de allerleukste dingen uit.’

Zo begon de rubriek met mopjes, gedichten en tekeningen, maar gaandeweg gingen briefschrijvers steeds meer persoonlijke verhalen delen. In de jaren tachtig werden er discussies uitgevochten over kernwapens, punks en disco’s, dierenleed en feminisme. Er werd een Adriaan van Disfanclub opgericht en er werd gedebatteerd over dienstweigering.