VPRO Gids 7

18 februari t/m 24 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Goed nieuws (2)

De uitkomst van het onderzoek naar nieuwsprogramma’s heeft me zeer verbaasd (VPRO Gids #4, ‘Goed nieuws’). Wat is nu eigenlijk de taak van een nieuwsrubriek? Naar mijn mening: een kort overzicht verstrekken wat er in de wereld gebeurt. Welnu: daar doet het NOS Journaal geenszins aan. Zij brengen met name faits divers (inderdaad, van zeepaardjes tot rechtbankberichten), de mening van de mens in de straat en berichten van verslaggevers die niets wezenlijks aan de nieuwsvoorziening toevoegen, behalve wellicht het eigen ego. Tagesschau, VRT NWS en BBC News – en vooral Arte Journal – brengen nieuws en berichten over conflicten in de wereld en veel minder over dorpspolitieke onderwerpen. Het NOS Journaal is een volstrekt verwaarloosbare rubriek en qua niveau niet hoogstaander dan RTL Boulevard. Ik kom met veel moeite niet verder dan een 2! Dat de VPRO dit met een 8 waardeert, verdriet me.

ROB VERBURG, UTRECHT

Dansmuziek

‘Alsof Bach en Haydn vonden dat er al genoeg dansmuziek geschreven is waarbij de voetjes van de vloer mogen,’ schrijft Martin Kaaij in zijn artikel ‘Wals, wals, wals’ (VPRO Gids #5, p. 67).’ Wat een sukkels waren het eigenlijk, Martin. Geniale sukkels ongetwijfeld, dat wel. Tja, muziek voor hart, hoofd en heel het lijf kun je misschien beter niet in de westerse wereld zoeken.

RUDOLF HULSHOF

Koert Lindijer

Dat Koert Lindijer woedend is als hij met een belangrijk verhaal moet wachten tot de fileberichten op Radio zijn voorgelezen, begrijp ik (VPRO Gids #6, ‘Dat arrogante zit heel diep’). Maar dat hij het voorlezen van de namen van de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede op dezelfde manier ervaart vind ik van dedain getuigen. In Enschede zijn die zaterdag in mei 2000 23 doden gevallen, 900 mensen raakten gewond en er werden 200 huizen verwoest. Een grote ramp voor Nederlandse begrippen. Natuurlijk zijn de tienduizend doden die tijdens de oorlog tussen Ethiopië en Eritrea op één dag vielen er tienduizend te veel. En het zijn er veel meer dan de 23 doden in Enschede. Dit neemt niet weg dat het ongepast is om zo over de slachtoffers van de vuurwerkramp te spreken.

COCKY RIETMAN, ENSCHEDE

Loterij

Ik ben al vanaf de vorige eeuw, 1985 of 1986 geloof ik, lid van de VPRO. Nu verloot deze omroep al jaren wekelijks een geschenk onder zijn leden. Leuk initiatief, en in de nieuwe gids kijk ik altijd eerst of mijn relatienummer is gekozen, maar tot nu toe hoor ik niet bij de gelukkigen. Gelukkig maar, want dit bevestigt dat ik niet moet deelnemen aan de Staatsloterij of de Postcodeloterij. De kans op winst is nagenoeg nihil. Het geld dat ik daarmee uitspaar is bij wijze van spreken mijn winst. Maar eigenlijk ben ik dus toch lid van een loterij, ik krijg dan wel als extra wekelijks een fantastische gids in mijn bus. Ga zo door.

A.F.M. KLAUS, DORDRECHT

Homoseksueel

Ik las net een artikel over de lesbische schrijver Patricia Highsmith (VPRO Gids #6, ‘Vrouwenliefde). Ik erger me al jaren aan deze manier van schrijven: een lesbische vrouw, een lesbische schrijver, een lesbische moeder – bestaan er ook lesbische mannen?! Zelfs op televisie, bij het COC nog wel, worden deze termen gebezigd. Wat is er mis met het woord homoseksueel? ‘Een lesbische bar’ staat er, kan een bar lesbisch zijn? Gewoon een homoseksuele vrouw, een bar waar homoseksuele vrouwen komen. Net zoals blank nu wit is geworden, moeten we maar eens gaan beginnen met dit te benoemen zoals het is. Dus geen lesbische vrouwen, maar homoseksuele mannen en vrouwen, of, als het over vrouwen gaat, lesbiennes. Heel simpel.

MAARTEN SOL VAN GELDER, EEN HOMOSEKSUELE MAN UIT, APPELSCHA