VPRO Gids 6

11 februari t/m 17 februari
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Help, de dokter verzuipt

Ook mét praktijkondersteuners en waarnemers kunnen huisartsen met een eigen praktijk het werk nauwelijks meer aan. Hoe komt dat?
Zembla

donderdag 16

NPO 2 20.30-21.10

40 minuten

NPO Start

‘Je kent de patiënt z’n hele leven, van de wieg tot aan het graf.’ Dat maakt dat veel huisartsen hun beroep het mooiste vak op aarde vinden. Maar het plezier in het werk kwam de afgelopen jaren ernstig in het gedrang, verklaren huisartsen in de Zembla-aflevering ‘Het huisartseninfarct’. Door de bezuinigingen van de afgelopen decennia op onder andere thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging is er meer werk op het bord van de huisarts beland. Ook ziekenhuizen schuiven steeds meer zorgtaken naar huisartsen, zoals controles van patiënten met hart- en vaatziekten. Praktijkondersteuners helpen praktijkhouders (dat zijn huisartsen met een praktijk) bij het verstouwen van al het werk. De huisarts is door alle randtaken meer een bedrijf aan het runnen dan aan het dokteren.